Sušický košt se letos obešel bez koštovacích komisařů i bez vstupného. „Stačilo, aby ten, kdo chtěl nejen místní pálenky ochutnat, dobrovolně přinesl klobásku. A sešlo se jich požehnaně," mnula si ruce místostarostka Sušic Vlasta Háblová. Podle jejích slov měl i nehodnocený košt pálenek své kouzlo. Návštěvníci si mohli nad štamprlkami destilátů z trnek, jablek, hrušek a meruněk sdělit své radosti a starosti, zvesela se zasmát, ale také licitovat, kterému vzorku přiřknou nejvyšší bodové hodnocení.

Všichni účastníci koštu byli totiž i porotci. Body ohodnotili vůni, chuť a čirost ovoce v tekuté podobě. „Nejvíce bodů dostala meruňkovice od Miloše Jaroše z Brna. Sušický Libor Kozáček se se slivovicí ze švestek musel spokojit s druhým místem," informovala Háblová, která majitelům nejlepších vzorků předala symbolické ceny.

„Mně nejvíc chutnal vzorek číslo jedenáct a ten poslední – dvaadvacítka. Manželovi Danielovi zase chutnala patnáctka. Ale abych pravdu řekla, radši než destiláty mám víno," svěřila se s pousmáním Jana Mazáková z Boršic. Na téměř rodinný košt slivovice se i s manželem nechali zlákat kamarády ze Sušic.