„Jednou z novinek, které chystáme, je otevření prodejny suvenýrů na druhém hradním nádvoří, kde bude mimo jiné k dostání nový průvodce nebo informační leták s leteckým snímkem hradu,“ poznamenal kastelán Buchlova Rostislav Jošek.

Novinkou by mělo být také navrácení poštovní schránky na hrad i obnovení prodeje pohledů i poštovních známek. Návštěvníci se mohou těšit na zrestaurované deskové obrazy Výjev ze života Krista a Madonna.

Se začátkem sezony, který připadá na prvního dubna, se lidé musí připravit na zúžení průchodu přes most, který bude opravován. Také archeologický výzkum v zadní části prvního nádvoří se do začátku hlavní sezóny podepíše na organizaci některých kulturních akcí v areálu hradu.

Aktualizované ceny vstupného hovoří o tom, že velký prohlídkový okruh přijde návštěvníka na devadesát korun, důchodce na osmdesát, školní děti či invalidy na pětapadesát korun. Skupinové návštěvy zaplatí za dítě dvacet korun. Rodiče za ratolest do šesti let nemusí platit nic. Malý okruh přijde na sedmdesát korun, věž na třicet, stejně jako prohlídka kaple.

Návštěvníky zámku Buchlovice nečekají v letošním roce žádné převratné změny. Dojde pouze k desetikorunovému zdražení, které se netýká vstupu do zámecké zahrady. „Kromě řady menších akcí připravujeme společně s Českou televizí na červenec a srpen putovní výstavu Arabela, na které lidé zhlédnou originální kostýmy a rekvizity z oblíbeného pohádkového seriálu,“ doplnila kastelánka Ivana Syslová.

Na výraznější změny narazí návštěvníci Archeoskanzenu Modrá. Tam přibude takzvaný Christýnův hliněný val s dřevěnou prkennou konstrukcí, který se v minulosti nacházel ve Starém Městě. „Uvnitř opevněného hradiště, za sídlištěm, hospodářským a mocenským areálem, chceme vybudovat areál církevní. Tedy palác srubového charakteru ve tvaru písmene L,“ naznačil před časem starosta Modré Miroslav Kovářík.

V archeoskanzenu podraží zlevněné vstupné z pětadvaceti na čtyřicet korun. Rodinná vstupenka přijde na sto dvacet korun a bude tak o dvacet korun dražší než doposud. Základní vstupenka přijde na padesát korun. Rodiče za děti do tří let nezaplatí nic.

Slovácké muzeum Uherské Hradiště ceny nemění, ale připravuje vedle řady zajímavých výstav novou expozici rekonstruovaného Památníku Velké Moravy, který má být hotov do konce letošního roku. „Na podzim ve Vlčnově otevřeme muzeum pálenic malým festivalem slivovice,“ poznamenal ředitel muzea Ivo Frolec.