Zlínský kraj Už za měsíc a půl. Volby do Poslanecké sněmovny se blíží a politické strany v regionu jsou v pohotovosti. Některé partaje vsadily na osvědčené zkušené tváře, jiné nabídnou voličům mladé komunální politiky. Deník přináší přehled lídrů šesti stran s největšími šancemi na úspěch. Nabídku stran zveřejňuje v pořadí podle počtu mandátů ve volbách v roce 2010.

Mezi favority voleb za levici patří opoziční ČSSD. Její kandidátku povede dosavadní poslanec, 52letý Antonín Seďa z Uherského Hradiště. Sociální demokracie se dle svého programu hodlá zaměřit na tvorbu pracovních míst, boj s nezaměstnaností a podporu nastupující generace. „Investice do mladé generace, podpora mladým rodinám a mladistvým se vyplácí a je tou nejlepší důchodovou reformou. To věděly generace našich otců a ví to i ČSSD," poznamenal Seďa. ODS vsadila na nové tváře z komunální politiky. Hned čtyři z pěti prvních kandidátů jsou starostové nebo místostarostové. Kandidátku ODS ve Zlínském kraji povede 31letý místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý. „Výběrem kandidátů jsme našim voličům chtěli vyslat jasný signál, že ODS je schopna sebereflexe a chce i nadále hájit liberálně konzervativní pohled na svět, životní hodnoty a svobodně fungující společnost. Návrh kandidátní listiny považuji za pomyslný nový začátek či restart ODS v rámci naší snahy opětovně získat ztracenou důvěru voličů," uvedl krajský šéf Libor Lukáš. Ústředním tématem ODS bude slogan První byt a první práce.

I pro letošní volby se TOP 09 spojila se starosty. Ve Zlínském kraji povede tuto spojenou kandidátku dosavadní poslanec a šéf hnutí starostů Petr Gazdík ze Suché Loze.

Prosadíme dobře fungující stát. ČSSDPrvní byt a první práce. ODSSvoboda a demokracie. TOP 09/STANKaždý má právo na důstojný život. KSČMDáme zemi do pořádku. KDU-ČSLŘekněte NE zlodějům. SPOZ

„Chceme přinášet na kandidátky lidi, kteří dosáhli úspěchu ve svém oboru, kteří jsou schopni do parlamentu přenést své zkušenosti a svůj nadhled. V době, kdy některé politické strany a jejich členové žalují své vlastní strany, je zde politické hnutí a politická strana, které se velmi jednoznačně dohodly na svých kandidátech ve vzájemné jednotě," komentoval Gazdík vznik kandidátky ve Zlínském kraji. Svoboda a demokracie. Tak zní první bod volebního programu TOP 09/STAN.

Čtvrté nejsilnější zastoupení měla v minulé Poslanecké sněmovně KSČM. Tu povede v kraji také zkušený poslanec Vladimír Koníček z Boršic. Na kandidátce KSČM dostala možnost kandidovat i řada lidí bez politické příslušnosti.

„Naše ústřední volební heslo KSČM je stále stejné S lidmi pro lidi, pro letošní volby upřesněné na Každý má právo na důstojný život. Tato hesla v sobě skrývají dalších šest našich konkrétních volebních záměrů," vysvětlila Dagmar Butnikošarovská, tajemnice zlínského krajského výboru.

Největší šance mezi malými stranami se přikládá KDU ČSL, která se chce pokusit o restart a znovu se dostat do celostátní politiky. Ostatně mezi starosty mají lidovci poměrně slušné zastoupení. Krajským lídrem je Ondřej Benešík, starosta Strání a krajský zastupitel.

„Sestavenou kandidátku považuji za velmi silnou. Je na ní řada zkušených a starostů a místostarostů. Zvláště mám radost z toho, že naši kandidátku podpoří i známé a úspěšné osobnosti, které jsou respektované i mimo politiku, jako například vítězka soutěže o nejlepšího učitele Zlatý Ámos 2013 Růžena Hlůšková nebo trenér dostihových koní František Holčák," řekl Ondřej Benešík. Pro stranu lidovou je na prvním místě podpora domácností.

Zvláště ve Zlínském kraji mají šanci zabodovat také zemanovci respektive strana práv občanů zemanovci. Kompletní kandidátku však předsednictvo strany schvalovalo teprve včera po uzávěrce vydání.

„Téměř jisté jsou zatím dvě pozice. Lídrem bude Vratislav Mynář a na 10. místě kandidátky bude František Čuba," uvedl Vladimír Kruliš, místopředseda SPOZ. Hlavním tématem je prosazení zákona o prokázání původu příjmů a majetku. „Chceme jen, aby lidé s nejasně nabytým majetkem vysvětlili, odkud jej mají. Krádež se vždy hůře dokazuje než vyvrací," připomněl Kruliš. Oficiálně představí SPOZ své kandidáty v pondělí. K volbám zamíříme o víkendu 25. - 26. října.

Prvních pět na šesti kandidátkách v kraji

ČSSD

Antonín Seďa.

1. Antonín Seďa, letecký konstruktér, 52 let, Uh. Hradiště (na snímku)

2. Miroslava Strnadlová, podnikatelka, 58 let, Lhota

3. Petr Kořenek, místostarosta, 47 let, Vsetín

4. Ludvík Urban, ředitel centra dopravy, 44 let, Holešov

5. Josef Smýkal, odborný konzultant, 58 let, Holešov

KSČM

Vladimír Koníček

1. Vladimír Koníček, učitel, 49 let, Boršice (na snímku)

2. Marie Pěnčíková, ekonomka, 33 let, Morkovice-Slížany

3. Vladimír Místecký, starosta, 61 let, Poličná

4. Evžen Krahula, pedagog, 56 let, Brumov-Bylnice

5. Věra Lovecká, knihovnice, 50 let, Uherský Brod

ODS

Jan Hrdý

1. Jan Hrdý, místostarosta, 31 let, Uherský Brod (na snímku)

2. Michal Teplý, místostarosta, 35 let, Lukov

3. Jiří Částečka, starosta, 52 let, Valašské Meziříčí

4. Daniela Hebnarová, starostka, 56 let, Kroměříž

5. Blanka Šimůnková, zastupitelka, 47 let, Kroměříž

KDU-ČSL

Ondřej Benešík

1. Ondřej Benešík, starosta, 37 let, Strání (na snímku)

2. Miroslav Kašný, náměstek primátora, 53 let, Zlín

3. Ludvík Hovorka, ředitel nemocnice, 50 let, Šumice

4. Šárka Jelínková, ředitelka o.p.s., 45 let, Bystřice p. H.

5. Róbert Teleky, lékař, 46 let, Vsetín

TOP09/STAN

Petr Gazdík

1. Petr Gazdík, pedagog, 39 let, Suchá Loz (na snímku)

2. Vlastislav Navrátil, IT conzultant, 45 let, Val. Meziříčí

3. Josef Zicha, starosta, 44 let, Vysoké Pole

4. Lenka Mergenthalová, lékařka, 46 let, Kroměříž

5. Ondřej Běták, náměstek primátora, 41 let, Zlín

SPOZ

Vratislav Mynář

1. Vratislav Mynář, prezid. kancléř, 46 let, Osvětimany (na snímku)

2. Dalibor Maniš, starosta, 51 let, Valašské Klobouky

3. Lubomír Nečas, náměstek hejtmana, 58 let, lékař, Zlín

4. Josef Novák, ekonom. konzultant, 43 let, Kroměříž

10. František Čuba, agronom, 77 let, Neubuz (5. místo neřekli)