Vhodit lístek do urny pro jednoho z devíti kandidátů se na Pitínských nebo Žítkovských pasekách rozhodlo 23 lidí.

"Na těchto odlehlých částech našeho katastru máme poctivé voliče, jejich účast je devadesát až devětadevadesát procent," pochválil tamní obyvatele starosta Pitína Martin Zálešák s tím, že komise, která vyráží na cesty v sobotu ráno najde i tři kilometry.

Situace se i tam rok od roku zlepšuje, protože komisaři mohou dojet na čím dál více míst autem. Jednou z osob, kterou pravidelně navštěvují je Veronika Rutová.

„My to tady máme tak trochu dobrovolně povinné," pousmála se žena s tím, že když k lidem s urnou dorazí, volí snad každý. Komise tam ujede minimálně deset kilometrů a přestože se jedná o oblast nedaleko Žítkové, spadá pod Pitín.

„Říká se tam tomu žítkovské paseky. Přidělili je k nám, když se rozdělovalo bojkovické panství, nemohli se tehdy dohodnout se Žítkovou, tak požádali nás," vysvětil starosta Pitína, proč k nim patří vzdálená území.

Do terénu vyjíždí komise i v ostatních kopaničárských obcích, většinou je to ale k lidem, kteří spíše nezvládnout přijít ze zdravotních důvodů. V Žítkové se jedná o jednoho člověka v centru obce.

"Ještě během voleb si ale většinou ze dva nebo tři lidi zavolají, protože si vzpomenou, že se konají volby," pousmála se starostka Žítkové Šárka Šusteková s tím, že v obci mají asi 120 oprávněných voličů.

V Lopeníku řeší situaci zase trochu jinak, obyvatelé ze vzdálených míst si vyřizují voličské průkazy.

"Letos jsme jich vystavili šest. Lidé z okolí Bošáce většinou volí s průkazem v Brodě," informoval starosta Lopeníku Roman Buček. V Lopeníku může přijít volbách 175 lidí, účast bývá okolo 50 procent.

K jedněm ze svých nejstarších voliček pak vyrazí s urnou komise z Vyškovce.

"Máme v plánu cestu za třemi ženami, kterým je už přes osmdesát, takže na obecní úřad nemohou přijít," uvedl starosta Vyškovce Bohumil Hodulík. Dodal, že u krajských voleb byla účast 50 procent, volit tam může jít 112 lidí.