Obec jízdy králů žije plánovaným odchodem jedné z učitelek místního pedagogického sboru. Lidé, bojující za její setrvání, se ale obrnili mlčením

Kantorka sice po určitou dobu u nové třídy působila, po čase se však chtěla vrátit mezi své původní žáky. V té chvíli vznikl, podle zdrojů ze školy, konflikt mezi její osobou a ředitelkou. Na rozhodnutí Zemkové nezměnilo nic ani několik vstřícných návrhů ze strany vedení školy. Následovaly aktivity a opakovaná jednání školské rady a občanského sdružení, které vzniklo na podporu učitelky Zemkové.

Před několika dny se z důvodu vyjasnění situace obě seskupení opět sešla v přísálí vlčnovského Klubu sportu a kultury. Účast přijala i Zemková, ředitelka školy Jana Geržová, někteří rodiče školáků, starosta obce a další hosté včetně místostarostky Marty Mošťkové. „Účelem schůzky mělo být vyjasnění celé situace. Ze sezení jsem sice odešla ještě před závěrem, nicméně z celého jednání jsem nezískala pocit, že by něco změnila,“ komentovala schůzku místostarostka.

Nechceme to řešit přes média

Ředitelka školy se o své plánované účasti dozvěděla až z písemného oznámení, které jí v souvislosti se schůzkou organizátoři doručili. Její vyjádření se nápadně podobá slovům zástupkyně starosty.

„Školská rada zasedala i po mém odchodu. S jejími závěry jsem nebyla seznámena. Z jednání mám ale pocit, že komunikace mezi všemi stranami se zlepšuje a mohla by přinést pozitivnější vývoj celé kauzy,“ komentovala schůzku ředitelka Jana Geržová.

Podobný optimismus ale „nevyzařuje“ z hlavní postavy kauzy Aleny Zemkové. „Své stanovisko, že chci ze školy odejít, jsem vám řekla již před časem. Schůzku v Klubu nechci nijak komentovat,“ řekla Zemková.

Podobně tajemně mluví i předseda Občanského sdružení při základní a mateřské škole ve Vlčnově Aleš Cimala. „Rozhodli jsme se, že nebudeme věc řešit přes média,“ podotkl Cimala. Podpořila ho i hlavní iniciátorka petice Bohdana Šabršulová. „Z rozhodnutí paní Zemkové nejsem nadšená, ale respektuji její právo na svobodnou volbu, “ sdělila.

Někteří členové pedagogického sboru se netají rozladěním z atmosféry, která v současné době panuje na škole. „Za dusnou atmosférou stojí fakt, že paní ředitelka nepřistupuje k jednotlivým pedagogům stejně. Svou práci máme rádi a budeme usilovat o to, aby se situace změnila k lepšímu. Prvním předpokladem je ale otevřená komunikace mezi všemi členy našeho týmu,“ poznamenal předseda odborů vlčnovské školy Jan Vorba.

Přečtěte si také:

Vlčnov trpí sporem pedagogů