„Vadí nám, že vedení školy vyhazuje ty schopné učitele, které mají děti rády, jako jsou například pan učitel Korábek, kterému po roce neprodloužila paní ředitelka smlouvu, a odejít má i pan učitel Stašek. Přijde nám, že je paní ředitelka slabá a že svou funkci nezvládá,“ poukazovala tehdy na chybné kroky ředitelky Kristýna Franková.

Už v té době uvažovala o přesunutí syna Martina, jenž byl vloni králem při vlčnovské jízdě králů, do jiné školy. Minimálně pro ni přišlo srpnové rozhodnutí rady obce o odvolání ředitelky pozdě.

„Syn už nově dojíždí do Hradiště a jsem strašně šťastná, že bude mít konečně kvalitní vzdělání. Při přechodu sami vidíme, že oproti spolužákům plave hned v několika předmětech. To snad ale za chvíli dožene,“ prozradila Kristýna Frantová.

Autobusová zastávka, ilustrační foto.
Hradišťská radnice postaví další zastávky MHD. Na řadě jsou ty ve Staré Tenici

Stížnosti na ředitelku Petru Mlýnkovou a její zástupkyni Romanu Sojkovou vycházely i z učitelského sboru Základní školy Vlčnov. Jedním z těch, kdo měl k bývalému vedení výhrady, byl i Libor Trtek.

„Nechci se k tomu už moc vracet, spíše to beru tak, že rozhodnutím obce je to celé za námi. Znám ale desítky rodičů, kteří vyčkávali právě na rozhodnutí rady, zdali ředitelku odvolá. V opačném případě chtěli své děti přesunout jinam,“ vysvětlil ještě donedávna napjatou situaci Libor Trtek.

Naopak Světlana Kolková, předsedkyně místního SRPŠ, ale ani vedení Vlčnova se nechtělo blíže k poslednímu vývoji ve škole vyjadřovat.

„Rada obce Vlčnov odvolala ředitelku Základní a mateřské školy Vlčnov, příspěvková organizace ke dni 1.11.2019 a následně byl vyhlášen konkurz na pracovní místo ředitele či ředitelky ZŠ Vlčnov. Situace ve vlčnovské škole se vyhrotila ke konci školního roku, kdy byla zřizovateli doručena petice občanů, žádající změny ve vedení ZŠ. Podpisové archy byly k podpisu v dolní hospodě a v KSK. Uskutečnilo se setkání rady obce s pedagogickým sborem i vedením školy, které však nevedlo ke zklidnění,“ popsala vývoj místostarostka obce Marta Moštková.

Dle jejích slov se však nejedná o její osobní vyjádření, ale pouze stručné shrnutí faktů.

„Mé doporučení po zkušenostech, které mám za svého působení na radnici, je adresováno všem zřizovatelům školských zařízení, aby využili možnosti zákona a vyhlašovali v daném intervalu konkurzní řízení, přestože ve škole není zřejmý problém. Předejdou tak mnohému,“ dodala. Petra Mlýnková se odmítla k odvolání jakkoliv vyjádřit.

Konec dlouhodobých investic do budovy ZŠ UNESCO oslavili zástupci školy a města v átriu historické budovy. Opravy od roku 2012 spolykaly přes sto milionů korun.
Stomilionová investice je u konce. Hradišťská ZŠ UNESCO spolkla rekordní částku