Nákaza Covid-19 v Perle Slovácka letos zrušila nejen Jízdu králů a mnoho dalších společenských a kulturních akcí, ale nové pozitivní případy právě v této obci na východním Slovácku v současnosti ruší dál i další akce. Příští víkend totiž jsou zde tradiční hody a zpívání v búdách k nim neodmyslitelně patří.

Vizualizace nového skateparku v Uherském Hradišti.
Skatepark za 9 milionů vyroste u hradišťského aquaparku

Podle informací Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK) je ve Vlčnově v současnosti prokázána nákaza Covid-19 u osmi lidí. Další přesné informace zveřejní krajští hygienici v pondělí, kdy budou známy výsledky dalších testovaných občanů Vlčnova.

„Celkem bylo za víkend protestováno 177 osob v celém Zlínském kraji, z toho jich bylo 88 v sobotu, zejména na Uherskohradišťsku,“ připomněla za KHS ZK Vendula Ševčíková. Současně nepotvrdila informaci, že první pozitivní osobou ve Vlčnově byla místní obyvatelka - zdravotní sestra z Nemocnice Uherské Hradiště. „Probíhá epidemiologické šetření, první výsledky budou známy až zítra,“ zdůraznila krajská hygienička.

Zodpovědní obyvatelé

Obyvatelé Vlčnova zareagovali na první informace o výskytu nákazy Covid v jejich obci velmi zodpovědně. Začali používat ve vnitřních prostorách, zejména v obchodech roušky a desinfekci již s předstihem před sobotním mimořádným nařízením KHS ZK, které nošení roušek a dodržování protiepidemických opatření nařídilo. Jako například v Charitním domě Vlčnov.

„Přijali jsme zvýšená hygienická bezpečnostní opatření a uzavřeli jsme naše zařízení pro návštěvy a to již od čtvrtka. Zavedli jsme znovu i interní opatření a to, že každý nový klient musí mít negativní test na Covid. Denně také měříme jak našim klientům, tak pracovníkům našeho charitního domu teploty. Dezinfikujeme všechny povrchy i celé vnitřní prostory našeho zařízení,“ seznámila vedoucí služby Charitního domova Vlčnov Petra Kuchařová. Současně vyjádřila i přání, aby i tyto náročné a nelehké dny přečkali všichni ve zdraví a bez karantény, stejně jako na jaře.

Na pivo jen na zahrádku

Zákaz vstupu do vnitřních prostor již od pátku mají i hosté a štamgasti hospody Sokolovna (Horní hospoda, pozn. red.) ve Vlčnově. Mohou tak jen na venkovní zahrádku. Provozovatel zařízení Robert Novák podle svých slov využil deštivého sobotního počasí, aby provedl důkladnou desinfekci zařízení.

„Hosté mohou být pouze na zahrádce, při vstupu mají vyvěšeno upozornění, aby dodržovali bezpečnostní rozestupy nejméně 1,5 metru,“ uvedl Novák. „Na návštěvnosti je to poznat, možná k tomu přispělo i špatné počasí, co dodat? Už jsme z toho unavení,“ povzdechl si živnostník.

Koronavirus ve Vlčnově, 18. července 2020. Do obchodů, na poštu i dalších zařízení se v této obci chodí s rouškou.
Ve Vlčnově má osm lidí covid. S nákazou v nemocnici to nesouvisí, míní hygiena

Vlčnovské „tamtamy“ roznesly během týdne do celé obci i zprávu, že další pohostinství – Dolní hospoda uzavřela, protože jedna žena z personálu byla pozitivní na Covid.

„Vážení zákazníci, s politováním vám oznamujeme, že hospoda bude od zítra, tj. 16.7. uzavřena do odvolání. Jedna z našich brigádnic byla bohužel pozitivně testována na koronavirus a jelikož nechceme ohrozit naše ani vaše zdraví jsme nuceni podstoupit tento krok. Poslední kontakt se zákazníkem měla v neděli a zatím od nás nepochází žádný pozitivně testovaný. Zavřeli jsme preventivně, protože nechceme ohrozit zákazníky ani zaměstnance,“ uvedli provozovatelé zařízení na své sociální síti facebook. „Vše zavádíme preventivně a pozitivní nákaza přímo v hospodě z řad zákazníků dosud nebyla potvrzena,“ zdůraznila provozovatelka Dolní hospody.

„Co už uděláte? To je ten nešťastný rok 2020,“ shrnul neradostné období Jiří Ulčík. On i všichni ve Vlčnově věří, že se nákaza nebude rozšiřovat dál a že normální život ve Vlčnově se opět rozběhne jako obvykle.