Zatímco od půli sedmdesátých let minulého století až do předloňského roku byl s touto činností ve vesničce pod Velkou Javořinou významně spojen Karel Krhovský, v současnosti se touto někdejší zahrádkářskou specializací zabývá jeho osmačtyřicetiletý syn Vlastik.
„Otec byl dlouhé roky předsedou místní organizace zahrádkářů a sušení ovoce měl, jak se říká pod palce snad od samého počátku. Už jako malého kluka mě vábila vůně křížanek, a i proto jsem do sušárny za ním často chodíval," vzpomíná Vlastimil Krhovský.
O době hektických zahrádkářských začátků před téměř čtyřiceti lety hovoří také dnešní slavkovský sedmdesátník Zdenek Popelka. „Sušárna byla součástí víceúčelového zařízení, které jsme v akci „Z" ve Slavkově zbudovali. Svého času se tam také vařila povidla a my, zahrádkáři jsme tam měli i místnost na schůzování. V současnosti už má celý objekt jiného majitele, kterým je Karlův syn Vlastik. Zahrádkářům tam ale zůstala k dispozici právě ta místnost na schůzování a je dobře, že zachovaná zůstala i sušárna ovoce," přiznává Zdenek Popelka.
Vlastimil Krhovský koupil budovu s vinárnou Pod Třešněmi, kterou už 14 let provozuje, před dvěma lety. „Sušárna byla tři roky nepoužívaná, tak jsem ji vyčistil a dal do pořádku. Chtěl jsem, aby tradice pokračovala a ovoce se tady sušilo dál, i poté co taťka předloni zemřel," říká Vlastimil Krhovský a dodává, že vzápětí opravil střechu, postavil nový komín a v sušárně vyčistil kotel, znovu jej oplášťoval a ponatíral.
„Je to stará klasická sušárna, kterou před těmi necelými 40 roky zahrádkáři koupili ze Slováckých strojíren po generálce. Topím v ní tvrdým dubovým i bukovým dřevem a horký vzduch ventilátor rozhání mezi plášti," vysvětluje nový majitel budovy. Premiérově sušit ovoce začal minulý týden, ale sezona podle něj potrvá minimálně do konce září.
„Pec pojme až pět metráků trnek, jablek, nebo hrušek. I ryngle si k nám lidé občas přijdou usušit. Jedna várka trvá zhruba dva dny a zájemci se nemusí bát, že dostanou zboží někoho jiného, vše je tady totiž ruční práce" tvrdí Vlastimil Krhovský. Sušárna ovoce v suterénu vinárny Pod Třešněmi ve Slavkově je otevřena v týdnu denně od 9 do 20 hodin, o víkendu pak od 13 do 20.