Hlava státu se svým doprovodem se jela ubytovat do penzionu kancléře Vratislava Mynáře před svým třídenním turné po Zlínském kraji.

Život městyse na pomezí Uherskohradišťska a Kyjovska, jenž je jednou z moravských bašt Strany práv občanů Zemanovci, aktuální prezidentská návštěva nijak výrazně nepoznamenala.

„Limuzíny vždycky ráno a večer klidně projedou vesnicí, aniž by někdo někde stál s transparenty. Lidé, kteří si jdou zrovna na náves nakoupit, maximálně otočí hlavu. Jako by tu ani nebyl prezident. Pan Zeman tu má klid na práci i odpočinek," poznamenal jeden z místních obyvatel, který si nepřál být spojován s politikou a požádal o zachování anonymity.

Lidé jsou už tady zjevně zvyklí. Když před dvěma měsíci mířila hlava státu na velehradskou pouť, neopomněla několik hodin předtím zavítat právě do Osvětiman na svou vůbec první besedu s obyvateli v úřadu. To bylo velké privilegium, jímž Miloš Zeman ocenil výborný volební výsledek osvětimanské SPOZ.

Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář zde zase působí jako asistent trenéra fotbalového mužstva. Pokud je to jen trochu možné, vždy jede na víkend z Prahy domů, aby mohl odkoučovat devadesát minut od střídaček a potom utkání rozebrat s místními diváky.

Pro Miloše Zemana Slovácko rozhodně není žádnou neznámou, v minulosti sem přijel mnohokrát. Jako respektovaný politik poprvé v roce 1990, a sice na prvomájovou manifestaci za Občanské fórum v Uherském Hradišti. Po boku herců Ondřeje Vetchého a Vladimíra Kratiny přednesl na Masarykově náměstí projev, poté se vydal na prohlídku mařatických vinohradů.

„Dělal jsem s ním tehdy rozhovor o politice do prvního čísla časopisu Zvuk. Vedle Václava Havla a Petra Pitharta byl Miloš Zeman nejrespektovanější politickou osobností, které si lidé vážili," zavzpomínal tehdejší mluvčí uherskohradišťského Občanského fóra Miroslav Potyka.

Dvakrát krátce po sobě byl Miloš Zeman v regionu v zimě roku 2010. Nejdříve v lednu již jako lídr Strany práv občanů navštívil Uherské Hradiště s Uherským Brodem a jeho program byl téměř totožný jako ten dnešní – přivítání na hradišťské radnici, prohlídka brodské zbrojovky, diskuse s obyvateli. Před třemi lety si jen navíc našel čas na přednášku uherskohradišťským gymnazistům. O měsíc později si pak s Petrem Gazdíkem, tehdy starostou obce, pochutnával na zabijačce v Suché Lozi. Pozornost Miloš Zeman vzbudil i letos v březnu, kdy se v Kunovicích zúčastnil krajské konference SPOZ.

Dnešního prezidentského jednání na uherskohradišťské radnici se zúčastní členové městského zastupitelstva, starostové okolních obcí a ředitelé některých firem. „Témat k probírání je hodně. Za všechny jmenujme třeba výstavbu rychlostní silnice R55 nebo neutěšený stav věcí kolem věznice," uvedl starosta města Květoslav Tichavský.

Dnešní program Miloše Zemana na Slovácku

10.45: příjezd prezidenta republiky do Uherského Brodu – areálu České zbrojovkY

11.25: Prezentace výrobků společnosti

11.35: Setkání se zaměstnanci

12.05: Příjezd do Uherského Hradiště na Masarykovo náměstí, setkání s občany

12.40: Setkání s představiteli města v obřadní síni radnice

13.15: Tisková konference prezidenta republiky k ukončení návštěvy Zlínského kraje