„Slámové víno je v těchto dnech už na slámě ve větraném prostoru, protože se sbírá v plné zralosti hroznů, kdy musí být ve stoprocentním zdravotním stavu. Kvalita se zatím nedá určit, protože tu poznáte až v konečném výsledku,“ řekl someliér Jakub Šamšula z Templářských sklepů v Čejkovicích.
Ten zároveň upozornil, že vinaři si musí dávát velký pozor, kde víno nechají vysoušet a musí hrozny sbírat v době, kdy nemrzne.

„Je opravdu velmi důležité, aby hrozny nezačaly při vysoušení hnít, nebo aby nechytily nějakou plíseň. Pokud jsou podmínky dobré, tak hrozny můžou na slámě ležet, když to přeženu, třeba i rok. Ze zákona jsou však stanovené tři měsíce,“ zdůraznil someliér.

Hotové slámové víno má zlatavě jantarovou barvu. Jeho vůně je jemně ovocná, je doplněná intenzivními medovými tóny, jež jsou způsobeny vysokým obsahem přírodního cukru.

Hrozny na ledové víno ještě čekají, oproti slámovému, na ruce a nůžky vinařů ve vinicích. „Modlíme se, aby přišel mráz, protože hrozny na ledové víno musí před sběrem dostatečně promrznout. Před sbíráním by mělo být dva až tři dny minus sedm stupňů Celsia,“ vysvětlil Šamšula.

Na promrznutí bobulí se totiž odrazí kvalita ledového vína. „Rozdíl mezi ledovým a tradičním vínem je v tom, že jeho konzistence je daleko hustší, chuť je sladší, protože při sběru by hrozny měly mít zhruba sedmadvacet stupňů cukernatosti,“ nastínil vinař Ladislav Macek z Milotic.

Sběr zmrzlých střapců podle něj někteří vinaři provádějí i ve tři hodiny ráno. „Vinaři chtějí hrozny posbírat za mrazu. Proto vyráží se svítílnami do svých vinohradů i v noci,“ vysvětlil vinař.

V konečném výsledku je ledové víno méně alkoholické a nasládlé. „Poptávka po tomto sladkém nápoji je především mezi ženami, protože ty mají rády, jak je známo, všechno sladší,“ uzavřel s úsměvem Macek.

(půl)