Téměř devadesát procent úrody hroznů z 15 hektarů vinic mají sklizeno ve Vinařství Zlomek & Vávra v okolí Boršic u Blatnice. Kompletně hotovo by chtěli mít do konce týdne.

„Teď dosbíráváme Ryzlink rýnský, Pálavu a na keřích nám zatím zůstává Rulandské modré a Zweigeltrebe,“ řekl Deníku Libor Zlomek.

V rodinném Vinařství Vaďura v Polešovicích měli začátkem tohoto týdne sklizeny tři čtvrtiny úrody hroznů ze svých vinohradů, rozkládajících se na 12 hektarech.

„Už nám zbývá sebrat jen asi polovinu Ryzlinku rýnského, Pálavu, Hibernal a Cabernet Sauvignon. Skončit bychom mohli někdy v půli příštího týdne,“ uvedl Zbyněk Vaďura.

Zhruba v polovině vinobraní je nyní zlechovské Vinařství Jakubík, s vinicemi na třech hektarech plochy.

„Ještě nám chybí posbírat odrůdy Merlot, Svatovavřinecké, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský,“ prozradil Břetislav Jakubík.

Se sběrem hroznů finišuje také dlouholetý bývalý předseda spolku Vinaři Mařatice, Bohuslav Jež, jenž právě sklízí hrozny ze svých 1100 keřů.

„Ještě mám sbírat odrůdy Ryzlink rýnský, Tramín červený a Rulandské modré. Končit bych chtěl 28. října,“ poznamenal uherskohradišťský vinař.

Expozice Živá voda v Modré
VIDEO: Bez zásahu hasičů by v Živé vodě vykapalo všechno, tvrdí starosta Modré

Ledová ani slámová vína letos nebudou

Téměř nikdo z uvedených vinařů nemá letos v úmyslu vyrábět vína ledová nebo slámová.

„Slámové ani ledové dělat neplánujeme, nemáme totiž klientelu, která by taková vína poptávala,“ řekl Libor Zlomek.

Ze stejného důvodu nebudou vyrábět slámová ani ledová vína ve Vinařství Vaďura.

„Nějaké bobulové výběry ale dělat určitě budeme také proto, že momentálně hrozny dosahují poměrně vysoké cukernatosti,“ nechal se slyšet Zbyněk Vaďura.

To Bohuslav Jež se kvůli případné výrobě ledového vína chystá opatřit síťovou ochranou proti náletům ptactva zhruba 70 hlav Ryzlinku rýnského.

„Budu čekat na Vánoce a na mrazy, abych mohl vyrobit buďto ledové víno nebo aspoň víno s přívlastkem výběr z cibéb,“ prozradil Bohuslav Jež.

A co se kvality letošních vín týká, tu vinaři predikují někam do oblasti lehce nadprůměrné úrovně, přestože tomu opožděný vegetační nástup vůbec nenapovídal.

Slovácké hody s právem v Babicích.
Hodové veselí v Babicích a v Podolí. Podívejte se, jak to tam o víkendu vypadalo

Letos budou výborná bílá vína

„Tím že na jaře napršelo, jsme později měli problémy s oidiem, ale zdárně jsme se s ním popasovali. Už to vypadalo na průměrný ročník, když přišlo těch několik týdnů slunečného babího léta. V hroznech zůstaly kyselinky a cukernatosti jsou velmi vysoké. Zatímco skvělá byla červená vína ročníku 2018, letos budou výborná vína bílá,“ tvrdí Zbyněk Vaďura, jehož vinařství se specializuje na odrůdy Ryzlink rýnský a jeho křížence, Rulandské šedé, Tramín a Muškát moravský.

Rok ve vinohradech náročný na houbové nemoci potvrzuje také Břetislav Jakubík.

„Nejvíc řádilo oidium. To na vinné révě jakési postižení zanechalo, záleželo na tom, jak který vinohradník zvládl se s tím vypořádat. Co se týče kvality hroznů, tak s ní můžeme být spokojeni, protože slunné dny jí v posledních týdnech hodně pomohly,“ řekl Břetislav Jakubík.

Jeho vinařství se specializuje na odrůdy, které do těchto lokalit patří - Ryzlink rýnský, Rulandské šedé či Rulandské modré.

Rovněž Libor Zlomek si kvalitu úrody hroznů pochvaluje.

„Cukry jsou oproti minulým rokům sice o něco nižší, ale zase ta vína nebudou tolik alkoholická, budou svěží, budou mít pikantní kyselinku, dobrou aromatiku. Zpočátku jsme sice bojovali s kyselinkami, situaci ale vylepšilo slunečné babí léto,“ odhaduje Libor Zlomek.

Mezi TOP odrůdy Vinařství Zlomek & Vávra patří Rulandské bílé, Rulandské šedé a například také Pálava, kterou mají vysazenou na dvou a půl hektarech.