Kabinet Petra Nečase v tomto týdnu navrhl balíček změn, pomocí kterých má stát získat a ušetřit desítky miliard korun. Díky nim by měl schodek státního rozpočtu v následujících dvou letech klesnout pod tři procenta hrubého domácího produktu ročně.

Jedním z navrhovaných koaličních opatření je i zavedení sazby daně deset korun z litru vína. Například průměrná cena bílého jakostního vína se tak zvýší zhruba o šestnáct procent ze současných 64 na 76 korun. „Současná nulová sazba daně z tichého vína je značně rozdílným zatížením ve srovnání s jinými druhy alkoholických nápojů,“ uvedl k tomu tiskový odbor úřadu vlády.

Vinaři však takové zdanění s odkazem na situaci jinde v Evropě odmítají. „Není to správný krok. Spotřební daň z vína zavedly pouze ty státy, na jejichž území se nenacházejí vinice a výrobci vína,“ prohlásil Zbyněk Vaďura z rodinného polešovického Vinařství Vaďura. „Bude nás to znevýhodňovat ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie,“ doplnil ho předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo.

Odhadovaný příjem z takového zdanění by pro státní kasu činil dvě až tři miliardy korun. Svaz vinařů České republiky ale opatření označuje za absurdní a vinaře nesmyslně zatěžující, navíc s minimálním reálným dopadem.

„Skutečně nechápu, čeho chce tato vláda dosáhnout. Pokud má být cílem likvidace celého jednoho odvětví hospodářství, pak je na nejlepší cestě uspět,“ nechal se slyšet místopředseda Svazu vinařů ČR Josef Svoboda.

Podle něj by zavedení daně znamenalo prudký nárůst prodeje vína na černém trhu, ale i zásadní zvýšení nákladů pro vinaře, rozšíření byrokracie a pro státní rozpočet v konečném výsledku zanedbatelný příjem. Poškození vinařského sektoru by navíc pocítily venkovské okresy, které jsou již nyní strukturálně poškozeny hospodářskou krizí. Vinařský svaz proto včera vydal petici za zachování nulové sazby spotřební daně na tiché víno.

Češi a Moravané ročně spotřebují téměř 200 milionů litrů vína. Plocha obhospodařovaných vinic zde dosahuje 18 tisíc hektarů a celý obor přímo zaměstnává na 20 tisíc lidí.

Nové vládní návrhy budou v následujících týdnech přepsány do zákonů, ty následně musí schválit parlament. V něm má koalice většinu.

Další fakta

Vzhledem k velké administrativní náročnosti chce vláda od zdanění osvobodit drobné vinaře. Ti vyrobí asi 500 tisíc hektolitrů vína ročně, tedy čtvrtinu celkové tuzemské produkce.

Vína se dělí na tichá a šumivá. Zatímco u tichých dosud platí nulová sazba daně, šumivá jsou zdaněna 2340 korunami na sto litrů.

Nenulovou spotřební daň na tiché víno mají v několika státech Evropské unie. Podle webu ministerstva financí to jsou Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Irsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemsko, Polsko, Finsko, Švédsko a Velká Británie.