Katalyzátor totiž přeměňuje jedovatý oxid uhelnatý a oxidy dusíku na neškodný oxid uhličitý a dusík za pomoci vzácných a drahých kovů jako je Platina, Rhodium, Palladium, které obsahuje.

K první krádeži došlo v noci ze 4. na 5. srpna v ulici Větrná v Uherském Hradišti. Tam nenechavec katalyzátor sebral ze zaparkovaného auta Škoda Fabia. Majiteli tak způsobil škodu za dva tisíce korun.

„O krádež katalyzátoru se někdo pokusil také o měsíc později, a to dokonce za bílého dne během dopoledních hodin 7. září v Ostrožské Nové Vsi na parkovišti U Lázní. Neznámým předmětem nařízl výfukovou trubku vozidla VW Golf. V tomto případě činila škoda tisíc korun,“ sdělila na dotaz Deníku policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Zatím poslední krádež policisté zaznamenali mezi 12. a 13. září ve Starém Městě v ulici Nádražní, a to na odstavné ploše vedle budovy Českých drah.

Pachatel tam katalyzátor odcizil z vozidla VW Golf a majiteli tím způsobil škodu za dva tisíce korun,“ dodala policejní mluvčí. Na poslední případ poukázal na facebookofém profilu Co mě štve i těší ve Starém Městě uživatel označený jako Rodina Kolaříkovi.

„Na půdě Starého Města se pohybují šmejdi, kteří pro pár kaček, které dostanou ve sběrných surovinách, vám klidně odpálí auto. Syn parkoval u vlakového nádraží ve Starém Městě. Když ráno přišel, zjistil po nastartování a šíleném zvuku, který se ozýval z auta, že má vyřezaný katalyzátor,“ uvedl otec poškozeného.

Běloruský kamion v areálu několika firem v Bojkovicích
Pro Zbraně? Ne. Běloruský kamion jel do Bojkovic pro hliníkovou pastu

Následně popsal, jak k takové situaci může dojít.

„Tito šmejdi se neštítí ničeho, zvednou dost nešetrně auto na zvedáku, vezmou flexu a odřežou vám katalyzátor, trvá jim to pár minut. Obsahuje drahé kovy, takže za něj dostanou ve sběrných surovinách pár kaček,“ píše člen poškozené rodiny.

Zloději si podle něj vybírají zřejmě tmavá odlehlá místa.

„Dávejte si na svoje auta pozor a mějte oči otevřené,“ upozorňuje dotyčný, jenž pro názornost přiložil video, kde je zřetelně vidět odřezaná část výfuku.

Ve sběrných surovinách staroměstské společnosti Kovosteel Recycling tam podle typu vyplatí za odevzdaný katalyzátor od 50 do 1000 korun.

Podle expertních názorů likvidátorů pojistných událostí z Generali České pojišťovně jde v tomto případě o jev, v množství pojistných událostí, jimiž se ročně zabývají, relativně vzácný. Takové krádeže tam řeší v rámci havarijního pojištění, které má v České republice sjednáno ke svým vozidlům zhruba 20 procent motoristů.

„Doporučujeme proto u vozidel, která jsou filtrem pevných částic vybavena, zcela určitě mít havarijní pojištění s adekvátním krytím. Nejen u nových, ale také u starších vozidel jde o díl, který mnohdy stojí i desítky tisíc korun,“ upozornil Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Video zde:

Zpracování a recyklace automobilových katalyzátorů:

Spočívá v oddělení kovového obalu a jeho součástí od vnitřní keramické vložky. Keramická vložka se dále zpracovává na kulovém mlýnu, kde vznikne velmi jemná homogenní drť, která je podmínkou pro přesné stanovení obsahu drahých kovů pomocí spektrometrické analýzy. Zdroj: vykupautokatalyzatoru.cz