Jednu z největších bitev konce druhé světové války v našem regionu si i letos připomnělo tisíce diváků na louce mezi obcemi Strání a Korytná, kde se inscenace chopilo na dvacet klubů vojenské historie se zhruba dvěma stovkami jejich členů. Součástí bitvy navíc byl celodenní zábavný program doplněný v jednu hodinu odpoledním průletem moderních stíhaček Jas-39 Gripen.

Cyklisté si mohli vybrat ze sedmi tras, pěší ze dvou.
Na kole vinohrady letos ve skromném počtu. Cyklisty odradily policejní kontroly

„Sám jsem velkým fandou historických inscenací bitev z období druhé světové taky proto, že jsem zhruba před dvaceti lety sloužil v armádě a k uniformám mám dobrý vztah. Ke Strání jsem se letos vydal poprvé a musím říct, že co se týče iluze opravdového boje včetně ukázek dobové techniky a zbroje, jedná se o jedno z nejpovedenějších představení, co jsem viděl," vyzdvihoval hlavní program sobotní Bitvy o Bílé Karpaty Martin Uher, který vážil cestu na Slovácko až z Olomouce.

Plížení výzvědné skupiny, střet vojenských jednotek, zapojení těžké techniky, ale i vzdušné manévry a bombardování nepřátelských pozic organizátoři rekonstrukce historického boje vměstnali do časového intervalu pětačtyřiceti minut mezi druhou a třetí hodinou odpolední. „Nejzajímavější technikou, která byla na akci k vidění, je jistě nejslavnější tank druhé světové války, sovětský obrněnec T-34. Letecká bitva pak obsahovala souboj tří letadel. Dvou ruských a jednoho německého," upřesnil osmadvacetiletý Robin Konečný za historickovojenský klub Východní fronta.

PAMÁTNÍK S VĚNCI. Ve Vápenicích za Salaší se uskutečnila v sobotu dopoledne pietní vzpomínka na bestiálně zavražděné Salašany.
Cesty do Vápenic zbrocených krví trávou nezarostou

Do akce se zapojily například také protitankový kanón PAK 35/36, který byl jednou z nejrozšířenějších zbraní Wehrmachtu, či polopásový transportér HAKL SDKF-Z 251, symbol nerozlučně spjatý s německými vojsky. Celkově se téměř hodinové ofenzivy zúčastnilo na patnáct lehkých či těžkých pozemních strojů. Pohled na ně si nenechal ujít ani hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. „Poprvé jsem u Strání, abych mohl zhlédnout ukázku vojenské bitvy, a odcházím překvapen velkolepostí, s jakou byly boje předvedeny. Myslím si nicméně, že je dobré připomínat strasti a tuhé boje druhé světové války, kterou většina z nás neměla možnost na vlastní kůži zažít," dodal.