„Myslím si, že jsme hodnotitelskou porotu zaujali hlavně Muzeem myslivců a pytláků Na Mýtince, které získalo i ocenění Zlatá cihla. Musím říct, že do soutěže se zapojily opravdu všechny spolky a organizace, které u nás působí. Všichni si zaslouží poděkování," řekla včera starostka obce Martina Horňáková bezprostředně po slavnostním vyhlášení výsledků v sídle Zlínského kraje. Obci šéfuje teprve od listopadu loňského roku.

Do letošního ročníku soutěže se napříč krajem přihlásilo pouze patnáct obcí. „Je to málo, ale co s tím uděláme, to nevím. Někteří starostové zastávají názor, že se nechtějí chlubit cizím peřím, jiní se na svou obec možná dívají příkřeji, než je zdrávo," posteskl si hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

O držitelích ocenění rozhodovala desetičlenná odborná komise, jíž předsedal starosta obce Vysoké Pole Josef Zicha.

„Babice zvítězily asi proto, že za těch jedenáct let, co se zúčastňují, už vychytaly všechny mouchy, se kterými si nováčci v soutěži ještě neví rady," konstatoval Josef Zicha. Osobně ocenil i nadání starostů. „Z pohořelického se stal učiněný zámecký pán, šéf Topolné by mohl z fleku vyučovat verbuňk a bývalý babický starosta by měl dostat roli 
v nějakém muzikálu," dodal 
s úsměvem.

Komise kromě toho také udělila několik speciálních ocenění. To letos obdržela obec Slavkov za moderní knihovnické a informační služby, Topolná za vzorné vedení obecní knihovny a Březová za udržování lidových tradic. Ředitel tamní základní a mateřské školy Ludvík Zimčík získal čestný titul Osobnost Programu obnovy venkova ve Zlínském kraji.