V těch obyvatelé díky vysoké míře konkurence ušetří na mnohých věcech. Výdaje za bydlení a koupi či stavbu domu jsou tam ale několikanásobně vyšší než na vesnicích.

„Mládí jsem strávil v Moravském Písku, teď ale bydlím v Uherském Hradišti. Finanční náklady na život jsou pro dospělého na obou místech zhruba stejné. S rodinou a dětmi ale na vesnici utratíte daleko více peněz hlavně za autobusy a vlaky. Taky jídlo bývá v malých jednotách dražší,“ míní Marek Havran z Uherského Hradiště.

Spolu s všeobecným trendem stoupajících cen začíná být podle části veřejnosti ve vesnických prodejnách skutečně draho. Potvrzuje to i vedoucí jalubského obchodu s potravinami Marie Andrýsková. „Naše marže zůstává stejná, ale řada výrobků rapidně podražila. Proti hypermarketům už nemáme téměř žádnou šanci. Dnes jezdí lidi do města často a nedělá jim problém nakoupit si tam. Podle mého je otázkou pár let, než všechny malé obchody zaniknou,“ před časem sklesle poznamenala Andrýsková.

Lepší finanční podmínky ve městě pozoruje i brodská knihovnice Hana Krajčová. Té vyhovuje především velký výběr komodit a rozmanitost služeb. „V Brodě je velké vyžití, je tu prakticky vše. Jsou tu i drahé obchody, ale člověk si může vybrat z několika ten nejlevnější. Hlavně nemusí nikam dojíždět,“ dodala Krajčová.

Města ale rozhodně nejsou ve všech směrech ideální a lepší než malé obce. Poslední roky totiž jejich obyvatelé trpí nedostatkem bytů, domů a stavebních parcel. To má za následek mnohdy až neúnosné narůstání cen.

„Čtverečný metr bytu stojí v Brodě zhruba dvaadvacet tisíc korun, což už je opravdu dost. Ceny starších bytů dnes navíc dosahují téměř shodné úrovně jako nové. Metr čtverečný pozemku se dnes prodává okolo dvanácti až patnácti set korun a možná to ještě poroste,“ upozornil jednatel brodské realitní společnosti Apollo Antonín Polášek.

Právě akutní nedostatek příležitostí k bydlení nutí řadu lidí migrovat na vesnice. Vyšší náklady na dopravu či potraviny totiž kompenzují levnější stavební plochy, kterých je dnes na vesnicích více než ve městech.

Velký zájem je také o novou stavební lokalitu v Nivnici Kluka II.

„Je to oblast o rozloze čtyř hektarů. Poskytne prostor pro šestatřicet rodinných domů. O její vznik se zasloužili sami lidé, kteří na obecní úřad chodili se žádostmi o stavění. Proto už máme většinu pozemků zadaných. Zájem projevili lidé z Brodu, Luhačovic, ale i z Kunovic,“ upřesnil nivnický starosta Jiří Bršlica, podle kterého se v lokalitě začne stavit už letos.

Kompletní článek najdete v tištěném vydání Slováckého deníku a nově ve službě E-paper.