Ta je téměř k nerozeznání od výjimečné zlatnické památky na území České republiky, která je co do hodnoty srovnatelná s korunovačními klenoty, přestože je starší a umělecké práce jsou na ní provedeny ve větším rozsahu.

Kopii relikviáře zhotovili jako unikátní edukativní pomůcku pro zámek a hrad Bečov odsouzení z Věznice Horní Slavkov. „Tato pomůcka a originál dřevěné sochy sv. Barbory, patronky horníků, zhotovená na zakázku pro kostel v Chodově, byly na výstavě pouze ve čtvrtek a v pátek jen do dopoledne. Pak byly odvezeny zpět", informovala Květoslava Jakubalová, hlavní kaplanka Vězeňské služby České republiky.

Návštěvníci Velehradu tak měli jedinečnou příležitost prohlédnout si věrnou kopii Relikviáře sv. Maura.

Téma výstavy Jít cestou naděje odrážela i význam události letošního výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. Právě naděje je tím nosným motivem nejen života vězňů, ale i každého člověka. „Tam, kde by naděje nebyla, umírá i život sám. Tato zkušenost propojuje každého z nás. Bez ohledu na to, kde nebo čím je. Snad tato výstava napomůže přiblížit cesty, které jsou od sebe odděleny vysokými zdmi," uvedl Otto Broch, vězeňský kaplan Vazební věznice v Olomouci.