Hned od začátku je cítit pořádně hustá atmosféra. „Proč uvádíte, že se jedná o nezastavěnou plochu, když je tam zhruba pětašedesát objektů? O jejich legálnosti svědčí třeba dokumenty ze stavebního úřadu v Uherském Ostrohu. Kde jste získali informaci o tom, že je vedeno řízení o odstranění těchto staveb?" zní dotaz muže, který se představil jako Radovan Kliment.

Odpověď Pavla Šupky, zástupce Městského úřadu Uherské Hradiště, že se jedná o veřejně dostupné informace na stavebním úřadě, tazatele příliš neuspokojí. „To je nesmysl. Vy někdo máte nějaký dopis o tom, že jsou odstraňovány nějaké stavby?" obrací se Radovan Kliment na desítky lidí v sále. „Nemáme," rezonuje místností.

„Nelíbí se nám řešení té situace. Veřejnost se navíc nedozvídá, jak se věci mají. Vážně zvažuji, že zavolám do televize," pokračuje rozhořčeně Radovan Kliment, za což jej sál odměňuje bouřlivým potleskem.

„Promiňte, můžu se zeptat, kolik těch dotazů ještě máte, aby se dostalo i na ostatní?" ptá se po chvíli Pavel Šupka. Kdo se však namísto odpovědi opět obrací na sál, jestli mu návštěvníci dají další prostor k dotazům. Ti mu takřka jedním hlasem dávají zelenou. Přítomní zástupci občanského sdružení Ostrožská jezera opakovaně vysvětlují, o co jim jde. Nelíbí se jim, jakým způsobem návrh územního plánu zachycuje rybářský poloostrov, na kterém mají své nemovitosti. „Dáváte tam plochu nezastavěného území, proč tam není smíšená plocha s obydlím? Ta obydlí tam skutečně stojí a jsou čtyřicet let využívána," argumentuje za všechny nespokojené majitele advokát Jiří Škůrka, který je právně zastupuje.

Dozvídá se však, že se jedná pouze o dočasné řešení, neboť budoucí možné využití celé lokality stanoví až územní studie krajského úřadu ve Zlíně. S vypracováním územního plánu se na ni čeká už dlouho, studie však stále není k dispozici.

„Museli jsme vyjít vstříc dalším obyvatelům v zastavěné části obce a územní plán schválit. Až bude studie hotová, určí, jaká omezení se týkají poloostrova a my hned uděláme změnu územního plánu," vysvětluje starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek.

Doplňuje ho Pavel Šupka, který trpělivě popisuje, že není možné, aby byl vyhotoven územní plán s neřešeným územím. „Navíc územní plán je o plochách, nelze do něj zakreslovat jednotlivé objekty," říká Pavel Šupka.

Někteří aktéři setkání se snaží o změnu tématu. Marně. „Já bych rád věděl, kdy se něco dozvím o Ostrožské Nové Vsi. Tady jen pořád poslouchám, co se děje za tratí, ale rád bych věděl i něco o obci," klade starší pán svou otázku kolem páté hodiny odpolední. Jeho dotaz se však ztrácí v záplavě dalších otázek týkajících se rybářského poloostrova. Odpovědi se mu nedostává ještě ani v 19 hodin, kdy sál bývalého kina v Ostrožské Nové Vsi opouštím.