„WC u Městské policie v Uherském Hradišti má o víkendech otevřeno jen do 13 hodin. A v ty dny bývá ve městě dost akcí," poznamenala na jedna z obyvatelek Uherského Hradiště na sociální síti. Jako omezení mohou tuto otvírací dobu veřejných záchodků cítit třeba i ti, kdo ve večer po dlouhém cestování přesedají na autobusovém nádraží. Tam se dveře WC o všedních dnech uzamykají v 18 hodin, v letním období od 1. května do 30. září ve 20 hodin. O víkendech však nezávisle na letním či zimním období toalety zavírají ve 13 hodin.

„V Uherském Hradišti o víkendech prostě potřebu nevykonáte. A na autobusovém nádraží je to veřejná ostuda pro celé město, že tam nejsou záchody otevřené nonstop," řekla svůj názor Libuše Kočendová Skryjová.

Na autobusovém nádraží se cestující mohou dostat na toaletu nejpozději v 18 hodin, a to ve všední dny i o víkendech. „Otvírací doba vychází z dlouhodobého zájmu o tuto službu a ekonomických možností provozovatele. Dnešní situace je taková, že za víkendový provoz toalet doplácíme z vlastních zdrojů, jelikož využití toalet o víkendu je minimální. Jinak by toalety byly i o víkendu uzavřeny," uvedl ředitel ČSAD v Uherském Hradišti Radislav Kusák. Nonstop provoz by podle něj znamenal další náklady, které ovšem nesouvisejí s provozováním autobusové dopravy, ale jsou záležitostí města. „Využití toalet by ale zcela určitě bylo minimální a placená obsluha by tak musela být dotována z jiných zdrojů nežli z autobusové dopravy," nechal se slyšet Radislav Kusák.

Na uherskohradišťské radnici žádné stížnosti v této záležitosti v poslední době nezaznamenali. „Přesto o této problematice na své poslední schůzi hovořili členové rady v diskusi. Věcí se budeme zabývat, prověříme ji, případně podnikneme opatření k nápravě," uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. Doplnil, že některé veřejné toalety ve městě jsou provozovány soukromníky a cena i otvírací doba pak záleží čistě na provozovateli. To se týká toalet na nádraží Českých drah, v pasáži Hotelu Slunce a obchodním domě Delta.

V Uherském Brodě mohou návštěvníci v případě potřeby navštívit veřejné záchody vedle Panského domu. Ty jsou otevřeny ve všední dny od 7.30 hodin do 17 hodin, v sobotu od 8 hodin do 11 hodin. „Při velkých akcích pořádaných ve městě je však otevírací doba samozřejmě změněna, a to individuálně podle doby trvání konkrétních akcí," uvedla mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká. (abr)