Fronty aut parkujících podél přístupových silnic ze slovenské i české strany, se přitom táhly až do nezvyklé, několikakilometrové vzdálenosti.

„Museli jsme zaparkovat kus od Kamenné búdy, dál jsme pro množství odstavených aut nedalo jet. Zbylých sedm kilometrů na vrchol jsme vystoupali pěšky, obvyklou trasou po červené značce," prozradil 67letý Antonín Světinský z Dolního Němčí, jenž se na Velkou Javořinu vydal pouhé tři měsíce po operaci srdce.

K památníku vzájemnosti, mohyle Josefa Vavrouška a vatře přátelství šlapal od Holubyho chaty také spoluzakladatel setkání na Velké Javořině Radovan Kunc.

„Pro mě už je to opravdu záležitost především soukromá až intimní. Chodím sem ze zvyku, z piety i ze vzpomínek. Je ale dobře, že se setkání stala tradicí, která spontánně žije svým životem," poznamenal Radovan Kunc. Na kole z Horního Němčí si na Velkou Javořinu vůbec poprvé vyšlápl také Rostislav Chvíla z Hradčovic.

„Sem nahoru mě přilákal silvestrovský zážitek. Využil jsem toho, že je dnes pěkně a v údolích na silnicích sucho beze sněhu. Pokud bude přijatelné počasí, nebráním se podobnému výletu ani v příštím roce," řekl Slováckému deníku Rostislav Chvíla. Před Holubyho chatou si příchozí mohli pochutnávat na řadě gurmánských specialit.

Už z dálky lákal na rožni opékaný býk, z něhož kolem poledne zbyly jen žebra, hospůdku U krbu provoněla slovenská specialita kapustnica a od nedaleké sjezdovky stoupal z kotle plného guláše voňavý kouř.

Kdo však při 20. výročí silvestrovských setkání na Velké Javořině chyběl, to byli nejvyšší představitelé obou států. Kromě starostů obcí z jeho úpatí a zástupců přípravného výboru tam bylo možné potkat jen radního pro kulturu Zlínského kraje Ladislava Kryštofa, či někdejšího statutárního náměstka hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše. Tradičně silným zážitkem byl při oficiální části setkání sborový zpěv hymen obou států, letos podpořený hlasy mužského pěveckého sboru z Kunovic.

„Atmosféra je tady vynikající, jako každoročně. Co se týká návštěvníků, tak se přiznám, že nepamatuji tolik lidí, kteří se takto spontánně dokážou sejít a bez nějaké ambice se jen tak přátelsky potkat a zavzpomínat. Velice cenné a vzácné je zde takové ochutnávání toho, co nám země v obou republikách dává," popsal svůj úhel pohledu na akci jeden z organizátorů, ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti Antonín Mach, podle jehož odhadu se během posledního dne roku 2012 objevilo na Javořině pět až šest tisíc lidí.

Spoluzakladatelem akce, jež měla původně vyjadřovat nesouhlas s rozdělením společného státu, byl i někdejší federální ministr životního prostředí Josef Vavroušek. Ten však i s dcerou Petrou v roce 1995 zahynul pod lavinou ve Vysokých Tatrách. Jeho přátelé na Velké Javořině před lety vybudovali památeční mohylu. Tu každým rokem obnovují účastníci setkání z drobných kamenů.