Při vstupu do areálu aeroklubu si kluci a holky nenechali ujít nejrůznější hry a soutěže, jejichž organizace se zhostili bratři Pavel a Jiří Chabičovští, kteří na sebe vzali roli klaunů, diskžokejů, bavičů a moderátorů. Ti dětem rozdávali nejen radost, ale také drobné ceny za jejich aktivitu při hrách či taneční párty.Nedílnou součástí jejich show byly i tanečnice Kačule a Síma.

Jen o kousek dál od Chabičovských se děti za dohledu a jištění staroměstských skautů pokoušely dostat po bedýnkách do korun skupiny jehličnatých stromů.

„Zatímco vloni jsem si postavila mezi stromy komín z osmi bedýnek, letos byl ještě o čtyři bedýnky vyšší," zářila radostí jedenáctiletá gymnastka Lucie Mega z Míkovic, která ve stavbě komínu a lezení po něm nechala za sebou celou řadu mladších i starších chlapců.

Velkým lákadlem byla zvláště pro kluky paintballová střelnice, přehlídka vozidel policejní a hasičské záchranné služby. V areálu Slováckého aeroklubu mohli děti i dospělí zhlédnout statická letadla L-410 MA Turbolet OK-DZA, Cessna 172, Morava L-200, Cirrus, VUT-100-Cobra, L13-SE Vivat a další.

„Mám velkou radost nejen z velké účasti dětí, ale i z jejich velkého zájmu o makety sportovních a akrobatických letadel, větroňů a vrtulníků, kterými se tu prezentujeme. Jedná se modely z konstrukčního materiálu, dřevo a balza," svěřil se novopečený předseda letecko-modelářského klubu Blaník Kunovice Josef Grombíř.

Zájemci z řad veřejnosti si mohli prohlédnout letouny v areálu aeroklubu po svých, ale také pěkně z výšky. Zájemce o vyhlídkový let vynášely letouny Cessna 172 do výšky, kam se dostanou jenom ptáci.

„Na ten vysněný patnáctiminutový let se těšil syn Patrik, dcera Sabina i já," svěřil se Vlastislav Jakeš z Velehradu. Jeho manželka a maminka dětí zůstala raději v zajetí statických letadel ve Slováckém aeroklubu.

„Jedna letenka Cessnou přišla na 290 korun. Z kunovického letiště jsme zamířili rychlostí 160 km v hodině nad náš dům ve Velehradě, dvakrát jsme nad ním zakroužili a pak jsme ještě oblétli starobylý hrad Buchlov. Ta vyhlídka z letounu na Chřiby a kraj pod nimi byla úžasná," tetelil se blahem Jakeš. Jeho děti sdílely stejný názor.

„Měla jsem samé jedničky. Za ně jsem dostala od svých rodičů vyhlídkový let nad Uherským Hradiště a Kunovicemi. A byla to paráda," řekla plná nadšení třináctiletá Hradišťanka Lenka Javorková. Její sedmiletý bráška Roman zůstal s maminkou v aeroklubu a vytvořil si pod dohledem zkušených leteckých modelářů papírové házedlo.

„Mami, ono to letí," křičel radostně Románek. Strůjcem akce Odlétáme na prázdniny byl Slovácký aeroklub spolu s městem Kunovice. Záštitu nad pomyslným odletem na prázdniny převzal radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof.