Vajíčka, která neodmyslitelně k Velikonocům patří, na stolech v paláci přeci jen převažovala. Některá se musela připravit na barevnou lázeň, včelí vosk a batikování či polepování slámou. V rukou Marie Vlčkové z Uherského Hradiště se rodily tradiční kraslice novoveské kvítkované nebo také halůzkové, zatímco Zdeňka Rajsiglová ze Starého Města nabarvené vaječné skořápky zdobila proužky, čtverečky a kosočtverečky zlatavé slámy. U stolu s vizitkou Tradiční výrobek Slovácka měly vyfouknuté vaječné skořápky kabátky z tenoučkých drátků, jiné byly zdobeny vyškrabovanou technikou nebo třeba vyvedenými motivy, vytvořené z rozehřátých voskovek.

Některé techniky zdobení kraslic se staly hity, ale dutá zdobená keramická vajíčka zavěšená na barevné stužce se hned tak na předváděčkách a jarmarcích nevidí. Stejně tak se jen sporadicky prezentuje na jarmarcích ručně malovanými ornamenty Marie Holubíková ze Strážnice. „S dvěma dcerami, které po mně zdědily malířské vlohy a cit pro barvy, zdobíme ornamentem domy, vinné sklepy, nádražní budovy, ale také kapličky. K malování používáme typické odstíny červené, žluté, modré a zelené barvy," popisuje rodinné řemeslo sedmapadesátiletá strážnická malérečky lidových ornamentů.

Tradiční slovácký perník zdobený kornoutkovou technikou nejenže provoněl velmožův palác, ale by středem zájmu návštěvníků. „Zdobení perníků není jen slovácký ornament. Je to tečka, čárka, kolečko a oblouček, který se spojí do určitého tvaru. Nejvíce však člověka naučí čas," svěřila se perníkářka Irena Burdová z Jalubí.

Premiéra velikonočního jarmarku v archeoskanzenu se vydařila. „Na své si na ní přišlo pět set dětí i dospělých. Abych pravdu řekl, s takovou účastí jsem vzhledem k chladnému a proměnlivému počasí nepočítal," zhodnotil sobotní akci správce skanzenu Lubomír Sláma.

„Naši vnuci si přišli na jarmarku i v areálu archeoskanzenu na své. Mohli si pohladit rohatou kozu, ale dvouměsíční černá götingenská miniprasátka, ta před nimi utíkala. Čtyřletá Janička to obrečela," svěřili se Lukáš a Marie Plánští z Brna.