Krojovaná chasa se sejde na velehradské návsi ve 13.30, odkud se odebere k děkovnému požehnání do baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Poté se krojovaný průvod v čele s podstárkem Vojtěchem Lužou nejmladším vydá na slavnostní průvod ulicemi Velehradu, zastaví se pro se stárky Adélu Hrabcovou a Michala Buksu, ale i pro symbolické povolení od starosty obce.

„Takzvaný nultý ročník znovuobnovených velehradských hodů se konal v roce 2000. O rok později se hody nekonaly, ale místo nich byla slavnost znovuobnovení, téměř zapomenutého velehradského kroje. Pak následovaly čtyři ročníky hodového veselí, které vloni vystřídal smutek nad tragickou smrtí jedné z hlavních organizátorek našich hodů, Ireny Matějkové. Pořádat hody a veselit se při nich v tak těžkém období pro chasu, v níž byla Irena hybnou pákou, by nebylo důstojné,“ zavzpomínala jedna ze spoluorganizátorek hodů Evženie Úředníčková.

Krojovanou chasu nebudou tvořit jen svobodní mládenci a děvčice, ale i ženáči. V průvodu obcí i při večerní hodové zábavě na terase vedle nákupního střediska bude chase a tancechtivým lidem vyhrávat dechová hudba Straňanka a Cimbálová muzika z Velehradu. „U letošních hodů ve Velehradě bude také brněnské studio České televize. Proto už více než měsíc nacvičuje chasa pod vedením Tomáše Luži a Pavly Zábranské nejrůznější hodové tance,“ dodala Úředníčková.