„Cílem farnosti je, aby projektem nazvaným Restaurování interiéru a instalace nového osvětlení v bazilice byly komplexně obnoveny a zrestaurovány veřejně přístupné prostory chrámu, a tím se zvýšila památková a historická hodnota této význačné kulturní památky,“ naznačila Věra Homoláčová, která stavebně dozoruje rekonstrukci baziliky.

Projekt nové etapy počítá v bazilice s restaurováním, konzervací a obnovou nástropní a nástěnné fresky stropu hlavní lodi, arkád průčelí bočních kaplí, sakristie, řezbované kazatelny a osvětlení transeptu baziliky. Svůj díl péče by měly dostat čtyři kaple: Královská, svatého Ignáce, Božského srdce a Panny Marie, Matky křesťanské jednoty, která je součástí původního románského pětilodního presbyteria.

Už v listopadu loňského roku byla vyhlášena třetí výzva Finančních mechanismů EHP Norsko ve věci žádosti o grant na uchování evropského kulturního dědictví. Římskokatolická farnost ve Velehradě se na základě předpokládaného úspěchu ve druhé výzvě připravuje do shodného programu třetí výzvy.
Všeobecným cílem projektu, který by měl být realizován v letech 2009 a 2010, je uchování evropského kulturního dědictví. Rozpočet na výše uvedenou etapu obnovu baziliky činí 35 240 000 korun.

„Pro naši farnost je významným partnerem krajský úřad, s nímž projednáváme materiál na spolufinancování celého projektu. Jedná se o finanční spoluúčast ve výši patnácti procent, tedy 5 286 000 korun. Tato částka by pravděpodobně byla rozdělena v průběhu realizace na dvě části. Bez podpory Zlínského kraje bychom v žádném případě nemohli tento projekt uskutečnit, protože farnost na jeho realizaci nemá dostatek finančních prostředků,“ objasnili Věra Homoláčová a velehradský farář Petr Přádka.

Přečtěte si také:

Slovácké farnosti těží z podpory věřících

Na Popeleční středu věřící zaplavili kostely

Zdeněk Skalička