„Co se týče sucha, je náš kraj v tomto ohledu, bohužel, rekordní. Už nyní je téměř jisté, že letošní úroda bude citelně nižší než v předešlých letech. Jak velké ztráty ale sucho napáchalo, nyní ještě nelze přesně odhadnout. Horko a především sucho poškozují například ječmen a pšenici. Přestože je kukuřice teplomilná, letos kvůli extrémním vedrům usychá. Ztráty budou pravděpodobně i u cukrové řepy," upozornila ředitelka Okresní agrární komory Uherské Hradiště Karla Malinová. Plné ruce práce mají v těchto dnech také zdravotníci. „Za poslední týden jsme ošetřili na interně patnáct lidí, kteří měli zdravotní problémy kvůli horku. Jednalo se o devět žen a šest mužů, většinou ve věku mezi šedesáti až sedmdesáti lety. Z tohoto počtu jich bylo šest hospitalizovaných kvůli pozorování. Děti v regionu prakticky nemají s horkem větší problémy, řešili jsme v týdnu jen několik případů úžehů," informovala mluvčí hradišťské nemocnice Dana Lipovská.

Odborníci upozorňují, že kolapsům z veder lze účinně předcházet. „Je nutné především hodně pít, třeba tři až čtyři litry tekutin denně, nejlepší je čistá voda. Vhodné je omezit alkohol a třeba i kávu, obojí totiž tělo dehydruje. Nutné je dávat si pozor na pobyt na slunci, chránit si hlavu a vyhýbat se fyzické zátěži," doporučuje Dana Lipovská. Člověka, který zkolabuje z horka, je potřeba co nejdříve uložit do stínu a nejlépe i temna. Pomalu a postupně do něj dostat hodně tekutin, zkusit i vnější chlazení, například v podobě obkladu, a zvednout mu dolní končetiny. Pokud by stav přetrvával delší dobu, je nutné vyhledat lékaře.

Problémy mají také zvířata a veškerá vegetace. O domácí zvířata se zpravidla dokážou postarat jejich majitelé, horší je to se zvířaty ve volné přírodě. Před nedávnem přinesla média informace o tom, že dlouhotrvající horka zabila velké množství čapích mláďat.

Vedoucí odboru životního prostředí hradištské radnice ale upřesnil, že Slovácka se tato informace netýká. „Pokud by přišla taková horka v červnu, pak by zřejmě nějaká rizika mláďatům čápů hrozila.

V tomto měsíci jsou ale mláďata čápů velká a poměrně samostatná, takže žádné zpráv, o úhynu čápů na Slovácku nemám," sdělil Květoslav Fryšták. Dodal, že horší situace panuje u městské vegetace, která suchem výrazně strádá.

„Musíme častěji než obvykle, a to i několikrát denně, zavlažovat především mladé stromky, které by tak dlouhé sucho a horko nemohly přežít bez úhony," poznamenal Květoslav Fryšták.

Spokojeností s vysokými teplotami naopak oplývají provozovatelé koupališť. Toto počasí totiž pro ně přináší zisky a výraznou prosperitu. Například o uplynulém víkendu se v hradišťském venkovním bazénu vystřídalo rekordních 4900 návštěvníků. „V jednu chvíli byla dokonce překročena kapacita venkovního areálu, a proto jsme museli bránu venkovní části aquaparku dočasně uzavřít," popsal obrovský zájem návštěvníků ředitel hradišťského aquaparku Jiří Durďák. Zaplněná koupaliště jsou však také důvodem kontrol hygieniků. Ti jich od 2. července do dnešních dnů uskutečnili v našem regionu celkem 22. Týkaly se přírodních i vybudovaných koupališť. Žádná pochybení však nezjistili. „Hygienici odebírají vzorky vody v bazénech umělých koupališť jednou za sezonu. Výsledky analýz těchto náhodně odebraných vzorků slouží jako podklad pro provedení státního zdravotního dozoru provozování umělých koupališť," vysvětlila vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice se sídlem ve Zlíně Eva Javoříková. Dodala, že při těchto dozorových kontrolách je prioritně prověřována kvalita vody a zajištění její provozní i laboratorní kontroly, čistota areálů i vedení provozních záznamů. Jediné oficiální přírodní koupaliště v péči provozovatele na Uherskohradišťsku se nachází v Ostrožské Nové Vsi. Ani v tomto případě však aktuální prověrky hygieniků neprokázaly žádné závady. Ostatní přírodní vodní plochy v tomto regionu hygienici neprověřují a koupání je v nich na vlastní nebezpečí.