Zatímco u menších firem si zakládají spíše na rodinné atmosféře, větší společnosti mnohdy řeší konec roku úplně jinak.

Čas na kus řeči mimo pracoviště

Firemní večírek připravuje pro své pracovníky například hulínská firma Ortika. „Připravujeme neformální setkání zaměstnanců. Lidé se na něj samozřejmě těší. Přece jen v práci kolikrát není na nějaké delší vybavování čas a tam se ten prostor najde,“ přiblížila Svatava Malíková z ekonomického úseku.

„Samozřejmě nikoho nenutíme. Ale většinou se účastní tak sedmdesát procent zaměstnanců,“ dodala.

Slušovická firma Partr naproti tomu připravuje hned dva firemní večírky. „Máme asi dvě stě zaměstnanců. Takže jeden je určen spíše pro úředníky a druhý pro naše další pracovníky,“ vysvětlil výkonný ředitel firmy Jiří Rozsypálek.

I když se prý místo konání vánočních dostaveníček snaží firma měnit, hlavní účel zůstává stejný.

„Je konec roku, takže je důvod jej slavnostně zakončit. Většinou klasicky posedíme a poté se vydáme domů,“ pousmál se.

Naproti tomu zlínská firma PSG již tradičně vánoční večírky nepořádá. „Nic podobného v plánu nemáme. Obdobně tomu koneckonců bude i v hokejovém klubu. Pokud ale tým dodrží tradici, pak bude mít vánoční besídku. Ale nic velkého to nebude,“ zareagoval krátce mluvčí PSG a zároveň jednatel hokejistů PSG Zlín Patrik Kamas s tím, že dojde snad jen na setkání se zaměstnanci.

Obdobný postoj jako PSG má také valašskomeziříčská firma Deza. „Vánoční večírek pro všechny zaměstnance jsme nikdy nepořádali. Z vedení ani žádný takový pokyn není. Spíše je to vždy otázka kolektivů, které se zařizují podle sebe,“ vysvětlil tiskový mluvčí Jaroslav Obermajer.

Důvod je navíc podle něj prostý. „Máme třísměnný provoz, takže je nereálné, aby se večírku účastnili všichni zaměstnanci. Co pamatuji, tak ani vedení za dobu mého působení žádnou podobnou variantu neřešilo,“ dodal.

Na Slovácku tradičně řada firem využije tamních sklípků. „Máme asi pětatřicet zaměstnanců. Připravili jsme pro ně a naše blízké obchodní partnery posezení ve vinném sklípku s cimbálovkou a degustací,“ přiblížil například za boršickou firmu Rogat Štěpán Gabriel.

Zatímco řada firem většinou zakončuje rok posezeními, ČSAD Vsetín každoročně v závěru roku odměňuje vybrané řidiče, kteří dokázali najet statisíce kilometrů bez nehod.

„Namísto večeře pak na nejúspěšnější čeká oběd s vyhlášením těch nejlepších. Není to bohapusté veselí, jako je tomu mnohdy jinde. Sejdou se ale zástupci všech provozoven v kraji a z každé zavítají řidiči, kteří jezdí nejbezpečněji,“ naznačil ředitel osobní dopravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář s tím, že někteří matadoři najeli bez nehody více než 1,75 milionu kilometrů.

Místa k posezení ještě volná jsou

Výběr místa pro vánoční veselí není mnohdy snadný. Některé podniky mají už nyní plno.

„Nějaké místečko se ale ještě najde. Jsme schopni vyhovět požadavkům menším i větším. Od komornějších zážitkových večeří až po společenské večery pro náročnější klienty,“ přiblížil například marketingový ředitel hotelu Baltaci Atrium Petr Chudárek.

Dodal, že hotel je schopen pro zájemce připravit program doslova na míru. „Ať už degustaci vín, či koňaků, barmanskou show a nejrozličnější vystoupení či představení. Záleží samozřejmě vždy na přání klientů,“ láká ředitel.