Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila kamion asi se 40 tunami železa zůstal v Lidečku zaklíněn ve svodidlech nad srázem do potoka a hrozilo, že se převrátí.

„Hasiči zajistili celou soupravu proti pohybu a do koryta potoku instalovali norné stěny pro zachycení případného úniku nafty z nádrže tahače," uvedl Netopil. Tahač se stále nepodařilo vyprostit, hasiči podle Netopila zřejmě odpoledne povolají techniku záchranného útvaru z Hlučína.

Hasiči zasahovali také u dopravních nehod se zraněním u Míškovic na Kroměřížsku, v Mladcovské ulici ve Zlíně nebo u Valašské Polanky na Vsetínsku. Podle policejního mluvčího Aleše Mergentala se nejvíc nehod stalo na Vsetínsku, obešly se však bez vážnějších následků.

„Většinou se jednalo o uklouznutí či nedobrzdění. Od rána je ale problém se sjízdností Sirákova," uvedl Mergental.

Výrazná zpoždění nabíraly po ranním hustém sněžení na některých linkách vozy Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO), která zajišťuje městskou hromadnou dopravu na Zlínsku. Podle mluvčího DSZO Vojtěcha Cekoty vznikaly problémy v kopcovitých úsecích, například na Kudlově. Ve Zlíně – Kostelci zase kloubový autobus sklouzl mimo vozovku. Další vozidla nabírala zpoždění v kolonách pomalu jedoucích vozidel.

Nejvíce sněhu dnes v kraji napadlo na Zlínsku a na Vsetínsku, problémy se sjízdností se ale vyskytly i na Uherskohradišťsku. Kolem poledne byly silnice většinou mokré po chemickém ošetření, na horách může ležet sníh.

„Napadlo ho do pěti centimetrů, takže v zásadě jen poprašek. Jen ve vyšších polohách zůstává na cestě sněhová kaše. V noci by však mělo znovu sněžit," řekl jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Meteorologové předpovídají na noc a úterý četnější srážky na Valašsku a v Bílých Karpatech. (čtk)

Zlínsko 

První sníh na Zlínsku: zpoždění a nehody 

FOTOGALERIE 

První sněžení ve Zlíně

Téměř hodinu. Na tak dlouho uvízl autobus pod kopcem ve Velkém Ořechově, než jej vysvobodil prohrnující traktor.

„Právě jsme se rozjeli, silnici pokrývala vrstva sněhu," hlásí z přímo z místa redaktorka Deníku Jana Zavadilová. Zpoždění a uježděný sníh na cestách však komplikují dopravu na více místech Zlínska.

„Uvízl nám autobus v Kostelci kvůli nesjízdné silnici, zpoždění nabral i spoj z Kudlova a Jaroslavic. Situaci na Kocandě na Jižních svazích se již podařilo vyřešit," informoval tiskový mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Vojtěch Cekota. Podle něj zpoždění jednotlivých autobusů nepřesáhlo půl hodinu.

Před vrstvou sněhu na vozovce varovali řidiče hasiči i policie.

„Zatím máme několik nehod, jedná se převážně o ťukance a škrábance," tvrdí tiskový mluvčí policie Petr Jaroš.

Řidiči by dle něj měli být opatrní zejména ve směru z Vizovic na Vsetín a na Valašskou Polanku. Na některých místech blokují dopravu v kopcích uvíznuté kamiony. Nákladní auta již osvobozují hasiči.

„Nejzávažnější nehoda se stala v Mladcové kolem osmé hodiny ráno," informoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Havarované vozidlo se tam octlo na střeše. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění. (zle)

Uherskohradišťsko

Slovácko: ráno mráz a sníh, v dalších dnech to bude podobné

Slovácko zasypal v pondělí 25. listopadu sníh. Silničáři ihned vyslali do terénu deset posypových vozidel.

Lidé zachumlaní do kapucí zimních kabátů a šál, klouzající auta na silnicích, to byl obrázek pondělního rána na Slovácku. Předpovědi meteorologů, kteří v neděli 24. listopadu oznámili konec teplého listopadu a blížící se mráz se sněžením, se bezezbytku naplnily.

Silničáři ihned poté, co se v pondělí nad ránem objevily první sněhové vločky, vyjeli do terénu. „Na Uherskohradišťsku jezdilo od rána pět posypových vozů a na Uherskobrodsku stejný počet. Nikde v regionu neležela ráno souvislá vrstva sněhu, ale předpokládám, že srážky mohou být trvalejší a počítáme proto s tím, že naší techniky bude v terénu postupně přibývat," poznamenal ředitel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

Kvůli namrzlé silnici se dopoledne dočasně zkomplikoval provoz v úseku mezi Pašovicemi a Velkým Ořechovem.

„Uvízl tam kamion, který nebyl schopný vyjet. Silnici museli přijet posypat silničáři, teprve pak automobil odjel. Kamion zatarsil část vozovky, a provoz tam fungoval zhruba dvě hodiny kyvadlově," sdělil mluvčí hradišťské Policie ČR Aleš Mergental.

POlicisté také řešili případ dvou dodávak, které se dopoledne lehce srazily ve Vlčnově. „Nešlo o nic vážného, nikdo se nezranil. Na zamrzlé silnici řidiči aut nedobrzdili a jejich auta se střetla. K žádným větším škodám přitom nedošlo," podotkl Aleš Mergental.

Meteoroložka Dagmar Honsová ale obavy Rostislava Buchtíka mírní.

„Sněžení by mělo v pondělí během dne ustávat a pravděpodobnější jsou jen občasné přeháňky. S proměnlivou oblačností ale musí Slovácko počítat," uvedla Dagmar Honsová.

Podle její předpovědi bude v úterý 26. listopadu bude po ránu na Uherskohradišťsku mrazivo, venkovní teploty se mají pohybovat v rozmezí mínus dvou až mínus tří stupňů Celsia, odpolední pak plus dva a ž plus tři stupně. Podobné počasí má být i ve středu 27. listopadu.

„Oblačnosti bude v úterý a ve středu ubývat, občas se může objevit slabá sněhová přeháňka. Problémem mohou být ale právě ranní mrazíky, kvůli kterým mohou silnice namrzat a tak by řidiči měli být mimořádně ostražití," doporučuje Dagmar Honsová.

O tom, že její varování je namístě, se přesvědčila v pondělí ráno i redaktorka Slováckého deníku Blanka Malušová.

„Stála jsem na autobusové zastávce v Hluku, když se k ní v jednu chvíli začalo přibližovat pomalu jedoucí auto. I přes nízkou rychlost dostalo na namrzlé silnici smyk, a začalo se neovladatelně otáčet na silnici. Blížilo se k zastávce, a tak jsme všichni, co jsme tam stáli, utekli bokem. Auto se zastavilo až o dopravní značku," popsala svůj zážitek redaktorka Blanka Malušová.

Prakticky jakékoliv sněžení komplikuje život zejména obyvatelům výše položených oblastí Slovácka, jako je například Žítková, Březová, Strání a Starý Hrozenkov. Pondělní sněžení ale přestály tyto obce bez větších komplikací.

„Sněžení nebylo nijak razantní a cesty vzorně posypali silničáři. Žádné komplikace ve Starém Hrozenkově a blízkém okolí zatím změna počasí nepřinesla," podotkl starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík. Situaci an silnicích budeme i nadále sledovat. (kO)

Kroměřížsko

Silničáři na Kroměřížsku poprvé vyjeli, problémy hlášeny nejsou

První letošní sníh. V pondělí ráno na mnoha místech v regionu drobně sněží.

V noci z neděle na pondělí začalo na některých územích v regionu sněžit. Nejvíce sněhu doposud napadlo na Bystřicku, v některých místech okolo tří centimetrů sněhu. Podle informací z Českého hydrometeorolo­gického ústavu se teplota během dne bude pohybovat okolo nuly a místy bude sněžit. V Holešově je zataženo, teplota je těsně nad nulou, hlášeno je slabé trvalé sněžení.

Silnice jsou ale sjízdné bez problémů v celém regionu.

„Na Bystřicku se vyjíždělo už dnes v noci, vzhledem k počasí budeme pokračovat po celý den," upřesnila Lenka Horáková,dispečerka Správy a údržby silnic Kroměřížska.

Na Kroměřížsku vyjížděli na rychlostní komunikaci R55. Zatím nejsou žádné komplikace, sníh je totiž mokrý, rychle taje.

Valašsko

Silnice na Valašsku jsou mokré a sjízdné, na pluhy je podle silničářů ještě brzy

V noci na pondělí 25. listopadu 2013 dorazilo na Valašsko první letošní sněžení

První letošní sněžení zkomplikovalo hned ráno život motoristům na Valašsku. Policisté zaznamenali několik dopravních nehod.

„Většinou se jedná o lehčí nehody. Řidiči nepřizpůsobí styl jízdy na namrzlých a zasněžených silnicích a poté jízdu nedobrzdí," vysvětlila mluvčí Lenka Javorková.

Podle pracovníků Správy a údržby Valašska, jež má v regionu na starosti zejména silnice druhé a třetí třídy, však situace prozatím není nijak dramatická.

„Na silnicích zejména ve vyšších polohách zůstává pouze sněhový poprašek eventuelně tenká vrstva sněhu. Vozovky jsou chemicky ošetřené. Na pluhy to ještě není," uvedl jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka.

Silnice prvních tříd má letos na Valašsku poprvé na starosti pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Kvůli sněžení vyslala hned ráno do terénu pět sypačů. K vyslání traktorů s radlicemi prozatím nebylo nutné sáhnout.

„Vyjeli jsme včas, všechny silnice jsou posolené, mokré a sjízdné," informoval Jiří Severa ze vsetínského dispečinku zimní údržby společnosti AVE CZ.

V Lidečku je uzavřená hlavní silnice

Silnice I/57 je v Lidečku uzavřena od poledne zhruba do jedné hodiny. 

Uzavírka silnice probíhá z důvodů vyprošťování nákladní soupravy havarovaného vozidla. Nákladní auto, které nezvládlo jízdu po namrzlé vozovce, skončilo dnes ráno v potoce. Nehoda se obešla bez zranění. Dechová zkouška u řidiče havarovaného vozidla byla negativní.

Kamion se nedaří vyprostit

Vyprošťovací práce v Lidečku stojí. „Kamion se tahačům nedaří dostat zpět na silnici. Budeme muset povolat techniku záchranného útvaru hasičského sboru Hlučín," sdělil tiskový mluvčí Libor Netopil.

Jakmile dorazí záchranný útvar práce budou pokračovat.

České dráhy problémy nehlásí. „Toto není kalamitní stav. Zpoždění z důvodu sněžení nemáme hlášená," uvedla regionální mluvčí Českých drah pro Moravu Kateřina Šubová.