„Tato soutěž je součástí projektu Czech Speciále aneb Ochutnej českou kuchyni. Ten se věnuje popularizaci tradiční české kuchyně. Chceme, aby se právě naše národní jídlo stalo jednou z našich turistických atrakcí,“ uvedla Eva Richterová, manažerka Czech Tourismu, který akci pořádá.

Zlín je v pořadí druhým místem, kde se předkolo koná. Utkají se tam certifikované restaurace z jižní a východní Moravy, ze severní Moravy a ze Slezska.

„Jako soutěžní a samozřejmě degustační národní specialita byla tomuto regionu přidělena koprová omáčka. Soutěžit se ale bude vždy se dvěma pokrmy,“ přiblížila Richterová.

Kromě národní speciality předvedou restaurace také nějakou regionální specialitu, kterou si vyberou samy. Může ji také nahradit specialita šéfa kuchyně.

Klání bude veřejnosti přístupné. „Zatím ale ještě přesně nevím, kde se bude zlínské kolo konat. Původně to mělo být v Baťově vile, z toho ale sešlo, protože tamní prostory jsou příliš malé,“ zmínila manažerka projektu.

Každopádně návštěvníky čeká podle ní spousta zábavy. „Během jednotlivých soutěží se totiž budou zdarma podávat degustační porce národních i regionálních specialit. Lidé budou zároveň hlasovat, která restaurace uvařila podle nich nejlepší jídlo,“ sdělila Richterová. Na základě toho bude v každém kole vyhlášen také vítěz laické veřejnosti.

Od února do dubna se koná celkem pět regionálních kol a 1. května se lidé mohou těšit na celostátní finále, kdy bude vybrán absolutní vítěz.

Do soutěže se mohou přihlásit pouze restaurační zařízení, která mají certifikát od CzechTourismu, že nabízejí skutečné regionální a národní speciality.

Tímto označením se zatím pyšní pouze dvě restaurace v kraji. Zlínská Zámecká restaurace a restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku.

Právě ta se chystá do kulinářské soutěže přihlásit. „Určitě této možnosti chceme využít. Máme tři tipy na regionální specialitu, se kterou bychom do soutěže šli. Buď to budou tradiční nudle s mákem, valašská kyselice, nebo strapačky s uzeným,“ uvedl manažer restaurace Čeněk Kuba.

Získat certifikát a zúčastnit se klání by chtěla i uherskohradišťská Klášterní vinárna a restaurace. „Určitě se o to budeme zajímat. Vaříme převážně česká jídla a podle mě je dobře, že se na ně poukazuje. Děláme například čočku na kyselo s vajíčkem, svíčkovou nebo klasický guláš,“ poznamenal provozovatel podniku Milan Křen.

Projektu fandí i zlínská restaurace Štípský šenk. „Do soutěže se sice asi nezapojíme, protože nemáme certifikát, ale je pravda to, že bychom na naše dobrá jídla měli víc upozornit. I Češi by si měli uvědomit, že naše kuchyně je mnohem lepší než třeba italská nebo francouzská,“ pousmála se provozovatelka šenku Martina Kralovičová.

To ve vsetínské restauraci Na Špici sice česká jídla vaří, s kuchařským kláním si však hlavu příliš nelámou. „Hlásit se nebudeme. Českých jídel nabízíme ale několik. Například dukátové buchtičky, hovězí guláš nebo vepřoknedlo zelo,“ podotkla dcera provozovatelky Kamila Slámová.