To bylo docela pestré jak z hlediska původu vína a jeho odrůd, tak i 83 vzorků sýrů, oliv a klobásek.

Že letní vedra v čase jara vůbec neohrožují pomalu končící sezonu koštů vín, to na vlastním jazyku mohli posoudit ti, kteří se nechali zlákat na jednu z nejmladších výstav na Slovácku.

Pořadatelé, kteří milují nejen dobré víno, nabídli návštěvníkům 361 vzorků vinných moků, z nichž 247 bylo bílých, 95 červených a 19 rosé od vinařů z 28 obcí východní a jižní Moravy.

Odborného dohledu nad degustací se zhostil Josef Bičan z Traplic. V třiatřicetičlenné jury zasedli šest dnů před koštem odborně zdatní degustátoři, aby stanovili žebříček 25 nejlépe hodnocených vín, z nichž vybrali šampiony.

V kategorii bílých vín to bylo Rulandské šedé, výběr z bobulí ze sklizně v roce 2015, od Aloise Tománka z Boršic, titul šampiona mezi červenými víny přiřkli porotci Cabernetu Moravia z pozdního sběru v roce 2017, kterým se na výstavě prezentoval traplický Josef Bičan.

Kromě vína mohli fajnšmekři ochutnat u gastropultu 30 vzorků domácích klobás z Moravy, jen Catalánská sušená a Chorizo extra picante byly ze Španělska, Neapolský pikantní salám byl italský. Deset vzorků oliv bylo španělských a italských a 38 vzorků sýrů bylo z Francie, Holandska, Švýcarska, Itálie, Španělska, ale jen dva byly z tuzemska.