"Ten, kdo s vínem žije desítky let, ví, že je to nápoj plný života. Rodí se ve vinicích, dlouhé měsíce i roky se vzdělává a dospívá ve vinném sklepě pod dohledem milovníků révy vinné, Odlesk, vůně i chutě pak nalézáme v pohárku, z něhož se na nás usmívá a ptá se: Rozumíš mi, líbím se ti?"

To jsou úvodem slova pořadatelů VIII. ročníku Zlechovského koštování, členů zapsaného spolku Milovníci vína a žen. Způsobně vyzvali návštěvníky koštu, aby se nebránili odpovědi a navázali s vystavenými víny dialog a zkusili si s nimi popovídat. Jistě objevili duchaplné rozhovory a životní pravdy skryté ve víně.

Týden před koštem se ve Zlechově sešlo v osmi degustačních komisích jednatřicet odborně spolehlivých porotců, aby plody vinařů zhodnotili pod dohledem vinaře Josefa Bičana z Traplic.
Ve Zlechově koštovali už poosmé vinné poklady Slovácka; sobota 25. března 2023Na dvě stovky vínomilců mohly ochutnat 336 vzorků: z toho 236 bílých, 18 rosé a 82 vzorků červených vín. Z nich degustátoři vybrali třicet nejlépe hodnocených vín – TOP 30.
„Majitelé čtyř nejlépe hodnocených vín, označených v katalogu ŠAM, mohli zajásat, protože byli odměněni věcnými cenami. Ty si odnesli Ondřej Nevařil ze Zlína za výběr z hroznů Sauvignon, Pavel Tománek z Boršic za Pálavu, výběr z hroznů ročníku 2019, Radek Měšťánek z Vážan za Dornfelder a Drahoslav Kňourek za Rulandské modré, výběr z hroznů Barrique, ročníku 2020,“ informoval David Gottwald ze spolku Milovníci vína a žen, tvořeného zlechovskými nadšenci.
Ti si při jednom z nejmladších koštů vína na Slovácku na nic nehrají, milují dobré víno a všechno, co k němu patří. Kromě vinných moků si mohli fajnšmekři pochutnávat na dvaadvaceti vzorcích sýrů z Francie, Španělska, Česka, Rakouska, Itálie a Německa.

Návštěvníci mohli ochutnat také z pestré nabídky patnácti druhů klobás, převážně z řeznictví U tří lvů z Uherského Ostrohu, ale také z lanžhotského řeznictví a uzenářství Hakalík. Na vinařské akci nechyběly ani olivy z pěti zemí a sušená rajčata z Itálie ve slunečnicovém oleji, mírně pálivá.
„Ochutnali jsme domácí paprikovou bravčovou klobásu ze Slovenska, Chorizo pikant ze Španělska, šest druhů italských sýrů a sušená rajčata. Ta byla i s olivami vynikající,“ nechali se slyšet manželé Křivánkovi a Vránovi z Uherského Hradiště.
K dobré pohodě vyhrávala fajnšmekrům cimbálová muzika Cifra, jejímž vedoucím je Petr Číhal.