Stalo se tak při pontifikální mši svaté, kterou v bazilice sloužil od 10 hodin pomocný biskup olomoucký Josef Hrdlička. Než však bohoslužbu při nedělní pouti k Panně Marii, Matce jednoty křesťanů za účasti několika tisíc věřících z různých koutů Moravy a Slovenska zahájil, požehnal před bazilikou vstupu do Svaté brány a třikrát do vchodových dveří Královské kaple, poklepal biskupskou berlí.

„Pane Bože, prosíme tě, aby se věřící, kteří budou denně procházet touto branou, setkali s tvou přítomností. Ať zakusí sami na sobě tvé milosrdenství skrze Krista našeho Pána," řekl olomoucký biskup před vstupem do Svaté brány Roku milosrdenství. Ta je pouze v jednom ze tří chrámů v Arcidiecézi olomoucké a v jedné z třiceti svatyní v České republice. První Svatou bránu otevřel papež František 8. prosince 2015 v bazilice Svatého Petra ve Vatikánu krátce poté, co vyhlásil Svatý rok Božího milosrdenství. V olomoucké katedrále byla Svatá brána otevřena při mši svaté o 3. neděli adventní. Na Sv. Hostýně byla Svatá brána otevřena v noci ze Silvestra na Nový rok.

Celý obřad na Velehradě měl úzkou souvislost s podobenstvím o dobrém pastýři, protože jedině Ježíš Kristus je jedinou branou, kterou se prochází ke spáse. „Svatou branou Milosrdenství jsme vešli ke hrobu arcibiskupa Stojana. Byl to skvělý nápad vstupovat právě tudy. On, arcibiskup Antonín Cyril Stojan, byl muž velké víry, pastýř velkého srdce, který ukazoval, jak žít naplno v milosrdenství. Bezvýhradně a nadoraz," připomenul biskup Hrdlička Stojanův odkaz. S nadšením poznamenal, že moravský lid nese v srdcích Stojanovu památku i jeho známý, krátký a obsažný odkaz, který si často připomíná.

„On řekl: Mám jen to, co jsem dal, máš jen to, co jsi dal. Tato výzva je sice v rozporu se zákony tržní ekonomiky, ale je v souladu se zákonem Božím. Jen touto cestou získáváme poklad v nebi, který trvá na věky," promlouval k věřícím biskup Hrdlička.

Ocenil, že při nedělní slavnosti zpívali věřící světový hymnus v Svatého roku milosrdenství Misericordes sicus Pater a dokonce jeho část zvládli i latinsky. „Lidé se mě ptají, proč jsme celý hymnus, tedy i refrén, nepřeložili do češtiny. Já odpovídám, že refrén zpíváme společně se všemi křesťany na světě jedinou řečí, jedním srdcem. Srdcem pro ubohé, ale i chudší," vysvětlil biskup.

Při bohoslužbě praskala bazilika ve švech. Dostat se do ní po nedělní desáté hodině byl nadlidský úkol. A tak řada věřících zůstala stát venku. „Přijel jsem ze Salaše, abych prošel Svatou branou milosrdenství do velehradské baziliky. Ta byla ale tak plná lidí, že z kaple arcibiskupa Stojana jsem se už do ní nedostal. Pojedu autem domů a budu mši sledovat na televizi Noe," řekl Stanislav Daněk.

„Svatou branou do Královské kaple a pak do baziliky bude možno procházet každý den, v době, kdy je chrám otevřený pro veřejnost," sdělil na závěr mše svaté velehradský farář P. Petr Přádka.