Součástí oslav bude také výstava techniky 74. motorizovaného praporu v Bučovicích spojená s ukázkou historické techniky. Tato lákadla budou na zájemce čekat na náměstí u Zámečku od 17 hodin.

„Na místě budou k vidění jak různé typy obrněných vozidel, tak zbraně, a to nejen historické, ale i současné. Z moderní vojenské techniky si budou moci návštěvníci prohlédnout například džíp," uvedl místostarosta Strání Antonín Reňák.

Od 18 hodin se v galerii na straňanském Zámečku zpřístupní expozice fotografií o osvobozování nejen Strání, ale i celého regionu. Ve 22 hodin bude následovat ohňostroj na počest všem padlým.

Nadšenci, kteří se těší na tradiční rekonstrukci válečné bitvy, se však nedočkají. Vedení obce se totiž od této části programu letos rozhodlo ustoupit. „Je to velmi organizačně náročné, proto jsme se rozhodli tento rok pojmout oslavy osvobození v pietnějším duchu," vysvětlil Antonín Reňák. Tradice tímto ale nekončí, podle místostarosty obce se v příštím roce bitva pravděpodobně opět uskuteční