VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Slováckém muzeu pekli vánoční makové dobroty

FOTOGALERIE / „Hojně maku, v makovci aj ve štědráku!“ Pod tímto heslem se ve Slováckém muzeu uskutečnil další díl ze série Vaříme v muzeu.

5.12.2017
SDÍLEJ:

V sobotu 2. prosince uskutečnil ve Slováckém muzeu další díl ze série Vaříme v muzeu.Foto: Deník / Sladký Michal

„Jak už název napovídá, dnes jsme naše vaření zaměřili na mák, protože je symbolem hojnosti a jako takový měl své místo mimo jiné i na štědrovečerním stole, na kterém nechyběly pupáky, bobálky nebo takzvané vrany,“ uvedla etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.

Ta v sobotu 2. prosince dopoledne společně se svou maminkou ukazovala návštěvníkům muzea, jak se peče makovec, makovníčky a štědrák.

„Pro mnohé byl možná méně známý Štědrák, což je pečivo plněné nejen mákem, ale i ořechy, tvarohem a povidly. Recept na něj objevily kolegyně z Regionu Slovácko, když jsme společně připravovali Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II,“ prozradila Marta Kondrová.

Mezi několika desítkami návštěvníků byla i Ludmila Horehleďová, která přijela z Nedakonic.

„Chodím sem pravidelně, pokaždé tady načerpám inspiraci. Když vidíte, jak se to dělá, tak je to lepší, než když máte jen recept.

Kolikrát nevíte, jak přesně recept použít a tady vám to krásně ukáží a poradí vám,“ chválila kuchařky ze Slováckého muzea Ludmila Horehleďová, kterou ze všeho nejvíc upoutal makovníčky. „Nikdy jsem je neviděla a chutnaly mi velice. Štědrák už jsem dřív zaregistrovala, ale ještě jsem ho nepekla. Po dnešku to ale určitě zkusím,“ dodala.

Tento díl Vaření v muzeu byl letos poslední, další se uskuteční v únoru příštího roku. Co se bude vařit, to je zatím zahaleno rouškou tajemství.

Recept na makovec½ litrový hrnek nemletého máku
½ litrový hrnek vlažného mléka
½ litrový hrnek mletého cukru (nemusí být plný)
¼ hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva nebo lžička sody
1 jablko
Všechny ingredience dobře promícháme v míse, dáme na vymazaný a vysypaný plech a před pečením ve vyhřáté troubě můžeme posypat strouhaným jablkem.

Autor: Michal Sladký

5.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 14500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení na dobu neurčitou, prac. doba 9:30-18:00 h, nepřerušovaná delší dovolená, možnost stravování ve školní jídelně, kontakt telefon (7:30-15:30 h) nebo e-mail.. Pracoviště: Základní škola, kunovice, u pálenice 1620, okres uherské hradiště, příspěvková organizace, U Pálenice, č.p. 1620, 686 04 Kunovice. Informace: Helena Hlůšková, +420 572 549 221.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 9 000 Kč

Vrátní PRACOVNÍCI OSTRAHY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 9000 kč, mzda max. 11000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Ostraha výrobního závodu - obsluha zabezpečovacích systémů a obchůzková činnost. Pracovní doba směny - dle domluvy. Lze individuálně dohodnout úvazek. Výpis z TR, dílčí kvalifikace strážný nebo odpovídající vzdělání - nebo ochota dílčí kvalifikaci získat. Jedná se o pracovní místo přednostně určené pro zaměstnance OZP. Návštěva pracoviště možná pouze po telefonické domluvě. Kontakt telefonicky či e-mailem.. Pracoviště: Simacek hs, spol. s r.o. - prac. teknia, Rybářská, č.p. 2330, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Jana Ingrová, +420 702 129 759.

Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 16 500 Kč

Barmani. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 20500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe výhodou, komunikační schopnosti, vysoké pracovní nasazení, profesionální přístup, samostatnost, pečlivost. Zázemí prosperující společnosti, zaškolení. Možnost prodloužení PP. Životopisy na e-mail.. Pracoviště: Synot tip, a.s. - ub, Moravská, č.p. 93, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Marta Vojtěšková, +420 572 410 115.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 73 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: práce na směny dle dohody (noční, víkendy), check-in a check-out hostů, práce v programu Hores a Outlook, vyřizování telefonických a písemných rezervací ubytování, práce s platebním terminílem. AJ na komunikativní úrovni (slovem i písmem), uživatelská znalost práce na PC. Práce v příjemném kolektivu, perosnální stravenky. Kontakt telefon či e-mail. Pracoviště: Hotel & restaurant slunce s.r.o., Masarykovo náměstí, č.p. 155, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Marcela Bakalíková, +420 725 762 735.


K pěkné atmosféře setkání stárků a mládků ve Zlámanci přispělo i pěkné počasí.
6

Ve Zlámanci vzdali hold hodovým stárkům a mládkům

TJ Sokol Nevšová

V Nevšové čekají na trenéra Baníku Páníka

Morkovický Pavel Žák vybojoval na Salašském drtikolu třetí místo

Sto třicet čtyři cyklistů z různých končin České a Slovenské republiky se v sobotu úderem poledne vydává z hřiště v obci Salaš na trasu III. ročníku závodu horských kol s názvem Salašský drtikol.

Anděl doprovodil kudlovický ženský sbor na Medové zpívání

Pro milovníky medu, včel, písniček a cimbálové muziky se v sobotu odpoledne otevřela šance navštívit ve dvoře a humně kudlovického domu Strmenských 12. ročník Medového zpívání.

Pokorná Kačule boduje zpěvem u publika. První videoklip je toho důkazem

VIDEO / Teprve dvanáctiletá slečna, avšak miláček malých i velkých diváků, které si získává svým pěveckým vystoupením na akcích dětského baviče Pavla Chabičovského.

Vedra nás ještě podusí. I podzim má být teplý

Horko a zase horko. Kýženého ochlazení se zřejmě ještě několik týdnů nedočkáme. Silné bouřky, které mají zasáhnout i Zlínsko, podle meteoroložky Dagmar Honsové teploty výrazně nesrazí. Pranic nepomohou ani vyprahlé přírodě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT