„Jak už název napovídá, dnes jsme naše vaření zaměřili na mák, protože je symbolem hojnosti a jako takový měl své místo mimo jiné i na štědrovečerním stole, na kterém nechyběly pupáky, bobálky nebo takzvané vrany,“ uvedla etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.
Ta v sobotu 2. prosince dopoledne společně se svou maminkou ukazovala návštěvníkům muzea, jak se peče makovec, makovníčky a štědrák.

„Pro mnohé byl možná méně známý Štědrák, což je pečivo plněné nejen mákem, ale i ořechy, tvarohem a povidly. Recept na něj objevily kolegyně z Regionu Slovácko, když jsme společně připravovali Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II,“ prozradila Marta Kondrová.
Mezi několika desítkami návštěvníků byla i Ludmila Horehleďová, která přijela z Nedakonic.

„Chodím sem pravidelně, pokaždé tady načerpám inspiraci. Když vidíte, jak se to dělá, tak je to lepší, než když máte jen recept.
Kolikrát nevíte, jak přesně recept použít a tady vám to krásně ukáží a poradí vám,“ chválila kuchařky ze Slováckého muzea Ludmila Horehleďová, kterou ze všeho nejvíc upoutal makovníčky. „Nikdy jsem je neviděla a chutnaly mi velice. Štědrák už jsem dřív zaregistrovala, ale ještě jsem ho nepekla. Po dnešku to ale určitě zkusím,“ dodala.

Tento díl Vaření v muzeu byl letos poslední, další se uskuteční v únoru příštího roku. Co se bude vařit, to je zatím zahaleno rouškou tajemství.
Recept na makovec½ litrový hrnek nemletého máku
½ litrový hrnek vlažného mléka
½ litrový hrnek mletého cukru (nemusí být plný)
¼ hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva nebo lžička sody
1 jablko
Všechny ingredience dobře promícháme v míse, dáme na vymazaný a vysypaný plech a před pečením ve vyhřáté troubě můžeme posypat strouhaným jablkem.