„Jak už název napovídá, dnes jsme naše vaření zaměřili na mák, protože je symbolem hojnosti a jako takový měl své místo mimo jiné i na štědrovečerním stole, na kterém nechyběly pupáky, bobálky nebo takzvané vrany,“ uvedla etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.

Ta v sobotu 2. prosince dopoledne společně se svou maminkou ukazovala návštěvníkům muzea, jak se peče makovec, makovníčky a štědrák.

V Babicích si přišli o první adventní neděli na své dospělí i děti
Vánoční jarmark a zpívání v Babicích završil příchod Mikuláše

„Pro mnohé byl možná méně známý Štědrák, což je pečivo plněné nejen mákem, ale i ořechy, tvarohem a povidly. Recept na něj objevily kolegyně z Regionu Slovácko, když jsme společně připravovali Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II,“ prozradila Marta Kondrová.

Mezi několika desítkami návštěvníků byla i Ludmila Horehleďová, která přijela z Nedakonic.

Na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě se uskutečnil v neděli třetí Staroměstský vánoční jarmark, v novodobé historii města už jedenáctý.
Staroměstský vánoční jarmark vstoupil do druhého desetiletí

„Chodím sem pravidelně, pokaždé tady načerpám inspiraci. Když vidíte, jak se to dělá, tak je to lepší, než když máte jen recept.

Kolikrát nevíte, jak přesně recept použít a tady vám to krásně ukáží a poradí vám,“ chválila kuchařky ze Slováckého muzea Ludmila Horehleďová, kterou ze všeho nejvíc upoutal makovníčky. „Nikdy jsem je neviděla a chutnaly mi velice. Štědrák už jsem dřív zaregistrovala, ale ještě jsem ho nepekla. Po dnešku to ale určitě zkusím,“ dodala.

Adventní čas je tady zas na Rochusu
Adventní čas si na Rochusu užily stovky návštěvníků

Tento díl Vaření v muzeu byl letos poslední, další se uskuteční v únoru příštího roku. Co se bude vařit, to je zatím zahaleno rouškou tajemství.

Recept na makovec½ litrový hrnek nemletého máku
½ litrový hrnek vlažného mléka
½ litrový hrnek mletého cukru (nemusí být plný)
¼ hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva nebo lžička sody
1 jablko
Všechny ingredience dobře promícháme v míse, dáme na vymazaný a vysypaný plech a před pečením ve vyhřáté troubě můžeme posypat strouhaným jablkem.