Tam se uskutečnil jedenáctý ročník Dne medu a medoviny, jehož součástí byl medový jarmark, na němž byly ke koupi všechny produkty včel. Návštěvníci si mohli v Metodějově škole písemnictví smlsnout na devatenácti vystavených druzích medů z Česka a sedmi medech květových, medovicových, rozmarýnových, eukalyptových andělikových či horských z Chorvatska, Toskánska, Španělska, Mexika a Austrálie.

„V předvečer Dne medu se sešla degustátorská komise, v níž byli včelaři, vinař i výrobci medoviny, aby zhodnotili chuť, barvu, vůni a vzhled padesáti medovin a medových vín. Jejich kvalita byla podle porotců opět velice dobrá," referoval správce skanzenu Lubomír Sláma. Degustace byl přítomen stálý vyslanec Rady Evropy ve Štrasburku Tomáš Boček. Titul Krále medoviny pro rok 2014 přisoudili porotci Vinařství Přílučík z Jalubí, které tak obhájilo loňské prvenství. Z ochucených medovin se porotcům nejvíce líbila medovina moravská kořeněná černým rybízem ze Včelařství Bauman.

Zda už staří Slované vyráběli z kvašeného medu medovinu, to nemohl potvrdit ani archeolog Zemského muzea Brno Luděk Galuška. „Z písemných pramenů z roku 1904, kdy ještě Velká Morava existovala, ale vyplývá, že se tehdy dohadovali v Podunají Bavoři a Moravané o obchodování na Dunaji. Mezi vyjmenovanými vývozními artikly, kterými mohli Moravané přispět na trhy do Bavorska, byl mimo jiné med a včelí vosk," poučil archeolog.

S nevšedním zájmem návštěvníků se setkal pátý ročník ručního stloukání másla, který slovem provázela Tereza Habartová a hudebně jej medovými tóny doprovázela cimbálová muzika Ondřeje Krátkého. Máslového klání se zúčastnila tři tříčlenná družstva – Bertíci, Stloukači a Křemílci.

„Každý tým si nalil do konve-máselnice pět litrů třiatřicetipro­centní smetany, z níž měl za úkol ustloukat máslo. Při soutěži nebyla rozhodující síla soutěžících, ale správná technika stloukání," informoval hlavní rozhodčí Libor Habarta. Porotci z řad diváků dohlíželi na dodržování pravidel stloukání, hodnotili čas, váhu a kvalitu stlučeného másla. Prvenství si do Hradiště odnesli Křemílci, a to rodina Polákova a Dracnova.

Po téměř deseti kilech čerstvě ustloukaného másla, které si lidé mazali na čerstvý chleba, se jen zaprášilo. „Máslo bylo mnohem kvalitnější než to, které kupujeme v marketech. Po jeho ochutnání jsme se olizovali až za ušima," svěřil se Miroslav Suchý, hlava pětičlenné rodiny z Veselí nad Moravou.

V průběhu Dne medu a medoviny byla v knížecím paláci slavnostně otevřena výstava obrazů akademického malíře Františka Hanáčka (60), rodáka z Kyjova. Vernisáž, kterou moderoval Luděk Galuška, obohatil zpěv Daniely Šedrlové Strakové, sólistky opery Národního divadla Brno. Na klarinet zahrál Emil Drápela, první klarinetista Brněnské filharmonie, na klavír jeho žena Jana, docentka JAMU Brno.