Proč by zejména zaměstnané ženy nesáhly po receptech na jídla z vajec, podle nichž mohou rychle připravit dost sytou snídani nebo večeři. Do tajů přípravy kúsků (noků) s vejcem, starobylé vaječno-bramborové pomazánky, domácí majonézy z celých vajíček, jednoduché buchty k omáčkám či vajíčkové pomazánce zasvěcovaly návštěvníky tvořivé akce zkušené kuchařky z Hluku, Marie Lekešová s Marií Hejdovou, a Gabriela Směřičková z etnografické oddělení Slováckého muzea.

Podle jejích slov jarní období a hojnost vajíček dovolovaly v minulosti, v čase od Velikonoc do svatodušních svátků, připravovat také některé moučníky náročné na spotřebu celých vajec nebo jen bílků a žloutků. Byly to kupříkladu bílkové chlebíčky, jarní řezy a jiné sladkosti.

Návštěvníci si mohli také pochutnat na hlávkovém salátu s vařenými vajíčky se slaninkou a kysanou smetanou. „Salát opereme, necháme okapat, roztrháme na kousky a dáme se na mísu. Polijeme sladkokyselým náleven a zamícháme. Slaninka nakrájená na kostičky se mírně osmaží a po zchladnutí se dá na salát. Nasekanými vařenými vajíčky jej posypeme a vše polijeme kysanou smetanou," prozradila jeden z receptů Marie Lekešová, autorka knihy s názvem Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky.

„Děkuji etnografkám Slováckého muzea a ženám, které v něm zasvěcují lidi do tajů vaření jídel, jenž kdysi připravovaly naše babičky a prababičky, za to, že mě tu leccos naučily. Tvoření v muzeu je pěkné pohlazení po duši," vysekla poklonu strůjkyním akce třicetiletá Jiřina Prajková.

Pomazánka z vařených vajec a vařených brambor

Ingredience: 1 vařené vejce, 1 malá vařená brambora, sůl, pepř, 1 malá cibulka, kysaná smetana a můžeme přidat i 1 malou kyselou okurku.
Postup: všechny ingredience postrouháme na jemném struhadle. Babičky dávaly jen kysanou smetanu, ale můžeme náhradou dát majonézu. Pak vše zamícháme a dochutíme.