„V naší farnosti se před několika desítkami let propadla v kostele klenba a zničila původní varhany. Z důvodu nedostatku financí byl někdy v polovině minulého století instalován nástroj, který však už v současné době dosluhuje. Rádi bychom pořídili varhany nové, měli jsme jedny vyhlédnuté ve Zlíně, ale z finančních důvodů jsme si je bohužel nemohli dovolit," sdělil hlavní varhaník farnosti Boršice Lukáš Rada.

Tamější varhaníky totiž okamžitě zaujala nabídka na prodej kvalitních varhan, které zůstaly po přestěhování zlínské filharmonie v prostorách Obecního domu v krajském městě. „Média psala, že by město Zlín varhany nabídlo i za symbolickou jednu korunu, pokud si je někdo odveze a postaví. Ihned jsme proto začali s městem jednat, ale nakonec se ukázalo, že varhany půjdou na prodej a získá je vyšší nabídka," krčil rameny bezradně Lukáš Rada. Částka se měla pohybovat kolem jednoho milionu. Farnost se pokusila zajistit nějaké peníze, ale nakonec museli nákup vzdát.

Sám varhaník moc dobře ví, že skutečná cena nabízeného nástroje je daleko vyšší a může dosáhnout částky až 35 milionů korun. V Boršicích se však po oslovení sponzorů a další řady podporovatelů nepodařilo zajistit ani požadovanou částku jednoho milionu korun. Sama farnost prostředky nemá. „Měli jsme v posledních letech větší výdaje, spojené s opravami zvonů a střechy a sami prostě na nové varhany nemáme peníze," konstatoval boršický farář Anton Kasan.

Finančně přispět nemůže ani obecní úřad, ačkoliv záměr podporuje. „Obec za poslední roky místní farnosti finančně výrazně přispěla, bohužel penězi na zakoupení varhan za současné situace pomoct nemůžeme. O této iniciativě však víme a snažíme se ji maximálně podporovat alespoň morálně," uvedl starosta Boršic Roman Jílek.

Prodej varhan ve Zlíně potvrdili. „Varhany z bývalého Domu umění jsou opravdu na prodej. Nástroj totiž není vhodný k převezení a užívání v Kongresovém centru, kam se přesunula Filharmonie Bohuslava Martinů," sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Za kolik budou varhany z Domu umění ke koupi, však nechce město předem odhadovat. V každém případě se jejich současná cena podle zlínského mluvčího pohybuje v milionech korun, včetně demontáže a odvezení.

Varhany patří mezi největší a nejsložitější hudební nástroje. Z tohoto důvodu jsou i náročné na případnou přepravu. Nástroj, který měli boršičtí varhaníci pro svou farnost vyhlédnutý, má přibližně 3500 píšťal, šířka nástroje je zhruba 11 metrů, výška osm metrů a hloubka tři metry.

Cena podobných varhan se nezřídka pohybuje v řádu několika desítek milionů. Do Kongresového centra ve Zlíně, které se stalo novým sídlem Filharmonie Bohuslava Martinů, se počítá s pořízením nových, na míru šitých varhan. V jejich případě město Zlín počítá s částkou přesahující dvacet milionů korun.