VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření v muzeu: nejvíc šla na dračku šípková omáčka

Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.

4.3.2018
SDÍLEJ:

Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu.Foto: Deník / Sladký Michal

„Důležité je maso si předpřipravit, aby z něj zmizely pachy a bylo křehké,“ sdělil klíčovou podmínku pro úspěšnou přípravu pokrmů ze zvěřiny.

Desítky návštěvníků si mohly pochutnat na lovecké paštice, guláši z daňka s chlebem a kýtě z divočáka se šípkovou omáčkou a žampionovým knedlíkem.

„Předpokládali jsme, že nejvíc na odbyt půjde guláš, ale překvapivě vyhrála šípková omáčka. Zrovna dávám poslední porci. Šlo jich asi pětapadesát,“ poznamenal ostřílený kuchař, který své zkušenosti předává svým nástupcům na Soukromé střední škole ve Štěpnicích.

Podle něj sehrála roli skutečnost, že omáčku lidi znají z legendárního filmu Slavnosti sněženek, ale doma ji moc nedělají a chtěli ji ochutnat. „Chválili ji, chutnala jim,“ pousmál se František Tatařík a prozradil, jak on sám předpřipravuje zvěřinu.

„Maso je potřeba naložit, takzvaně se pekluje. Připraví se kyselý nálev se zeleninou a cibulí a do toho se starší kusy masa naloží, čímž se z něj vytáhnout pachy a maso zkřehne,“ vysvětlil.

Příští vaření v muzeu přijde na řadu po Velikonocích v sobotu 7. dubna. „Uděláme výběr jídel ze starých kuchařek, takže se lidé mohou těšit na dávno zapomenutá jídla. Využijeme i takových bestsellerů, jako jsou kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové či Marie Sandtnerové,“ navnadila zájemce etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou1 kg kančí kýty
80 g slaniny
120 g cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
1 citron
4 lžíce šípkové zavařeniny
50 g hladké mouky
80 g oleje
1 dcl červeného vína
divoké koření
jalovec
cukr
sůl
Na oleji zpěníme cibuli a nakrájenou slaninu. Přidáme okořeněné maso, které opečeme, podlijeme vodou a upečeme. Maso vyjmeme, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme a zalejeme vodou. Přidáme šípkovou zavařeninu, protlak, červené víno, citronovou kůru a šťávu. Provaříme a procedíme přes jemný cedník. Podáváme s knedlíkem.

Autor: Michal Sladký

4.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 12 200 Kč Pracovníci ostrahy, strážní strážný/vrátný. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme ostrahu do výrobního podniku ve Slavkově, okres Uh. Hradiště. Pozice vymezena pro osoby s ČID, PID, OZP, ZTP, OZZ. Nabízíme náborový příspěvek 4 tis. Kč, dlouhodobě stabilní práci, pravidelnou mzdu, služební oděv, ošatné, solidní jednání. Požadujeme trestní bezúhonnost, spolehlivost.. Pracoviště: Moba security s.r.o. - slavkov, 687 64 Horní Němčí. Informace: David Míček, +420 734 765 347. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Výroba a prodej zmrzliny a rychlého občerstvení (pizza, hamburgery, gyros a podobně., Praxe v oboru min 1 rok a v obsluze stroje na zmrzliny, základní znalost albánštiny nebo makedonštiny., Kontakt telefonicky 8 - 17 hod.. Pracoviště: Company venedik s.r.o., Prostřední, č.p. 42, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Redžepali Aslani, +420 774 422 111. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 15 500 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách ZÁSTUPCE VEDOUCÍ PRODEJNY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zástup za vedoucí prodejny, práce na prodejně, pokladna. Dva dny osobního volna, příplatek na stravování. V případě osobní schůzky telefonická domluva předem NUTNÁ!. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v uherském ostrohu - bystřice pod lopeníkem, 687 55 Bystřice pod Lopeníkem. Informace: Dana Cardová, +420 725 997 360. Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, seřizování a obsluha konvenčních a číslicově řízených obráběcích strojů při frézování součástí, frézování plochých a skříňových součástí, osazení, drážek, rybinových tvarů, vaček, ozubení i závitů na konzolových frézkách, portálových a jednoúčelových frézkách, frézkách na ozubení a závitových frézkách, SOU/SŠ vzdělání strojního zaměření, praxe v oboru nutná, znalost čtení technické dokumentace, dokumentace a metrologie, zkušenosti s obsluhou a seřizováním strojů výhodou, schopnost rychle se učit novým věcem, samostatnost, zodpovědnost, čas. flexibilita, aktivita, os. přístup, pečlivost, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Mesit asd, s.r.o., Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Petra Lakosilová, +420 572 522 811.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zlínský kraj bude zasažen vichřicí kolem osmé hodiny večerní

Zkušený dvaatřicetiletý stoper a vystudovaný inženýr Jiří Krejčí momentálně působí ve Slovácku.

Stoper Slovácka Krejčí: Zápas v Boleslavi pro nás skončil ostudou

Kordula se zlobil na Daníčka: Hrubá nedisciplinovanost!

FOTOGALERIE / Fotbalisté Slovácka dál padají ke dnu. Celek z Uherského Hradiště v posledních kolech sráží rozrůstající se marodka, hrubé chyby i nedisciplinovanost opor.

U rodinného domu vzplály přístřešky

FOTOGALERIE / Dva přístřešky se dřevem u rodinného domu v Hluku vzplanuly v sobotu 22. září v poledním čase.

Brodexpo: pavilon krásy, nejlepší bělokarpatský čaj i cvičení

FOTOGALERIE / Úspěšný veletrh Brodexpo se vyvíjel napříč tématy strojírenství, stavebnictví, dům a zahrada až k tomu letošnímu o zdravém životním stylu.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT