Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Vaření povidel na Břestku déšť neohrozil

Břestek /FOToGALERIE/ - Čáru přes rozpočet udělalo v sobotu Spolku pro udržení tradic v Břestku deštivé počasí. Zachraňovat situaci při uspořádání dvanáctého ročníku tradičního vaření trnkových povidel s názvem Chvála trnce musely prostory tamní sportovní haly.

31.8.2009
SDÍLEJ:

Lidé si přišli na své při pojídání trnkové omáčky, uzeného masa a knedlíků. Foto: Zdeněk Skalička

Ta se zaplnila více než dvěma stovkami dospělých i dětí z obce a širokého okolí.

Vaření švestkových povidel ve speciálním kotli, jehož kouřovod byl vyvedený ven okénkem sportovní haly, doprovázel bohatý kulturní program i velký zájem o samotnou trnkovou pochutinu.

„S předstihem jsme uvařili povidla, která se tu prodávají v keramických nádobách, nechali jsme napéct koláčky a frgále, na nichž trnky nemohou chybět,“ prozradil prezident břesteckého Spolku pro udržení tradic (SUT) Květoslav Trávníček.

Voňavá povidla nechyběla ani na metyji (šťouchané vařené brambory s mlékem, na nichž je vrstva povidel, posypaných mákem a pokapaných omastkem). Břesteckou specialitou byla trnková omáčka s uzeným masem a knedlíky. „Na ní jsme si opravdu pochutnali. Manžel si dal nášup a po jídle se olizoval až za ušima,“ pronesla s šibalským úsměvem Jiřina Kadlecová z Uherského Ostrohu.

Hlavní roli u míchacího či drncacího procesu měl duchovní otec a někdejší kronikář Břestku František Malík a Miloš Elísek z Tupes. „Povidla vaříme podle staré břestecké receptury. Z metráku švestek se dá uvařit kolem pětadvaceti kilogramů povidel. Kdysi jsem z jednoho centu švestek uvařil třiatřicet kilogramů povidel,“ spíše konstatuje, než se chlubí Malík.

Jak dále prozradil, na tradiční akci vaření povidel v Břestku se prezentuje kotlem a kotulkou verze „foklor“. „Kotulka či měsíček býval kdysi z trnkového dřeva. Ta, kterou mícháme povidla dnes, je z dubového dřeva a světlo světa spatřila v roce 2005. Rok předtím totiž zlomil jeden z drncajících či míchajících mužů starou kotulku. Chtěl nám ukázat, kolik má síly a jak dlouho vydrží povidla míchat,“ prozradil Malík. Doma při vaření trnek nedrncá kotulkou rukama, ale míchání povidel je dílem elektrického pohonu.

Návštěvníci akce nepřišli ani o další hezké zážitky. Hned u vchodu do haly byly vystaveny dvě pálenice pro domácí přeměnu kvašeného ovoce na destilát. Jejich výrobcem je soukromá firma z Uherského Brodu. Nechyběl ani suchý trnkový kmen, z něhož za dobrovolný finanční obnos na stavbu repliky mobilní pálenice pro SUT kapala domácí slivovice. Tu mohli okoštovat dospěláci i u jarmarečního stánku na jiném místě sportovní haly.

Na své si přišly i děti, které pozorně sledovaly hodinový program pohádek v podání dvojice olomouckých herců. Nouze nebyla ani o hudební zpestření akce. Postaralo se o něj folkrockovým vystoupením duo Jura & JURA.

Zdeněk Skalička

Čtěte také:

Když se na Slovácku vaří trnky…

31.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Základní škola Hradčovice – 1. B třída paní učitelky Kateřiny Mazůrkové.

Představujeme prvňáčky ze Základní školy v Hradčovicích

Při Ovarové serenádě nebyla nouze dobroty z pašíků

FOTOGALERIE / Areálem Madis relaxačního centra ve staroměstské Kosmově ulici se v sobotu odpoledne mísily vůně zabijačkových dobrot. Při 12. ročníku Ovarové serenády si měli návštěvníci na čem pošmáknout.

Jan Juroška: Výsledkově se nám nedaří. Věřím, že se odrazíme na Dukle

Trochu netradičně, už zítra, hraje Slovácko další ligový zápas. Prohru z Brna může napravit v předehrávce 11. kola na pražské Julisce. Právě z Dukly Praha přišel v létě do Uherského Hradiště fotbalový univerzál Jan Juroška.

V Kudlovicích ochutnávali domácí štrúdly a likéry

Především k setkání, pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů uspořádala v sobotu kudlovická organizace Českého svazu zahrádkářů II. ročník Koštu domácích likérů a štrúdlů.  

Při oslavě 760 let Hradiště ocenili Alberta Gottwalda a Františka Ilíka

FOTOGALERIE / Předání Cen města Uherské Hradiště za rok 2016, slavnostní přivítání zástupců partnerských měst i hudební doprovod cimbálové muziky Harafica, takový byl v neděli 15. října program slavnostního večera k 760. výročí založení města Uherské Hradiště ve Slováckém divadle.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení