„Bylo zvykem, že odvoz odpadu byl v Uherském Hradišti proveden ještě dopoledne 24. prosince. Můžete se dnes podívat do města, přestože je svátek, před domy jsou přeplněné popelnice, u sídlišť kontejnery a všude ještě dokola odpad. Pěkná vizitka města," reagovala rozhořčeně 25. prosince navečer Věra Stratilová na facebookových stránkách, zasvěcených problémům města.

„U nás v Sadech opět nic......asi holt k tomu Hradišti nepatříme, nebo jsme přítěžek.....," doplnil její slova uživatel podepsaný jako Pavel Perseus Tichosch.

Zástupci společnosti Hrates, která má svoz odpadu v Uherském Hradišti na starosti, o náročnosti vánočních svátků vědí a snaží se tomu maximálně přizpůsobit. Jediný den, kdy se svoz údajně nekonal, byl Štědrý den.

„Nad rámec harmonogramu jsme prováděli svoz papíru dvakrát za týden, před a po Štědrém dni. Bohužel ani to nestačilo, neboť v této době je papíru extrémně mnoho, lidé jej neskladují, ale ihned vyhazují a problém je, že do kontejnerů ukládají prázdné nerozložené krabice, které zabírají zbytečné místo," informoval za tuto společnost její ředitel Jiří Klíma.

Z těchto důvodů podle jeho slov také svoz papíru a úklid kontejnerových stání, probíhající v pátek 26. prosince, trval dvojnásobný čas, než obvykle. Stejně tak se podle něj nad stanovený rámec dvakrát týdně odvážely také plasty. A třeba právě papír se letos úmyslně sbíral až v pátek.

„Lidé totiž teprve 25. prosince papír vyhazují. Nemá smysl jej sbírat ihned po Štědrém dni, ale až lidé provedou povánoční úklidy," vysvětlil Jiří Klíma. Zároveň vyzval, že kdokoliv může na neúnosnou situaci s odpady upozornit telefonicky či na dalších kontaktech, uvedených na webu společnosti.

Kolik Hradiště vyprodukovalo odpadu během svátků:

Ze sídlišť Štěpnice a Východ bylo svezeno 18 tun komunálního odpadu, v běžném měsíci to bývá kolem 12 tun. Papíru bylo po svátcích odvezeno 8,6 tun, což je produkce za 3 dny. Oproti tomu běžná týdenní produkce bývá 9,1 tun. Zdroj: Hrates a.s.