„Ryby byly skutečně menší, než bývají běžně. Příčinou jsou hlavně horka, která dlouho panovala. Když stoupne teplota vody, ryby nejsou tak aktivní a v důsledku toho i méně žerou," vysvětlil hospodář Moravského rybářského svazu místní organizace (MRS MO) Bojkovice Radek Mikeska. Co se však týče množství ryb, tamní rybník pod Světlovem vydal standardní počet kaprů i línů.

Kaprů na vánoční stůl bude dost

S výlovy zatím čekají rybáři z Nedakonic. Podle tamního hospodáře Stanislava Bouři je možné, že se na jejich dvou rybnících letos neuskuteční vůbec, a to právě kvůli nedostatku vody. „U nás máme kapry, amury a líny. A přírůstky byly skutečně hodně malé. V horkách ryby prostě na váze nenabíraly," nechal se slyšet Stanislav Bouřa. Milovníky ryb, kteří se už nyní těší na štědrovečerního kapra, však uklidnil. „Jednoleté či dvouleté ryby jsou skutečně menší. Na vánoční stůl však půjdou starší ryby, které jsou už dostatečně velké," podotkl hospodář.

Ve Starém Městě uhynuly ryby v jednom z rybníků

Jiné starosti měli uherskohradišťští rybáři, kteří pořádají výlovy v soustavě rybníků ve Starém Městě. V posledních dnech vypustili dvě vodní nádrže, kde plavali jak kapři, tak líni, štiky a amuři. Už dříve uskutečnili výlov ve třetím rybníku. A právě ten rybářům nadělal vrásky na čele.

„Nedostatek vody jsme naštěstí nepocítili díky přítoku z Baťova kanálu. Problémem však byl nedostatek kyslíku, který v jedné z nádrží způsobily hlavně rostliny. Z toho důvodu tam ryby uhynuly," řekl hospodář MRS MO Uherské Hradiště Martin Hrabinec.

Mělo by pršet a sněžit, i kvůli rybám

Podle starosty obce Modrá Miroslava Kováříka, který je vystudovaným vodohospodářem, se v současnosti situace na vodních hladinách příliš nelepší. „Celkově jsou naše toky zhruba na pětadvaceti procentech běžného stavu v tomto období. Měli jsme masivní úhyny ryb už v létě, a pokud nebude dlouhodobé pomalé poprchání či pokud bude teplá zima nebo naopak holomrazy bez sněhu, může v dalších měsících uhynout ještě i to, co dosud přežilo," poznamenal Miroslav Kovářík, podle něhož patřil letošní rok za poslední dobu mezi ty vůbec nejkritičtější.