„Už si to zasloužily, protože po každém vánočním jarmarku byl betlém na čas přestěhován pod statnou lípu mezi budovu radnice a kostela sv. Anny. U něj jsme se každý rok začátkem ledna zastavovali při Svařákovém pochodu přátelství, abychom se poklonili Svaté rodině,“ svěřili členové babické Baně.

Kromě betléma s novou zářící hvězdou, vlasaticí, si návštěvníci mohli užívat také živá zvířata, a to oslíka, lamu a ovečky z Ranche Nevada na Smraďavce, jehož správcem je od roku 1997 Antonín Nevřiva. Předvánoční sváteční atmosféře nechyběl před huštěnovickým muzeem ani kulturní program, který slovem provázela Alena Bazalová, předsedkyně muzejního spolku.

„Nejprve se lidem představila písničkou od Michala Tučného country kapela Štrůdl z Uherského Hradiště. Poté v jejím podání zazněl v nové úpravě Návrat od skupiny Scarabeus a do třetice pak píseň Dívka ze Severu od kapely Druhá tráva,“ prozradila moderátorka Alena Bazalová.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí.
VIDEO: Na Masarykově náměstí v Hradišti to žije, začal tam totiž Vánoční jarmark

Poté pozvala před muzeum šest tanečních párů z folklorního souboru Cifra Lenky Kraváčkové, které přijely návštěvníky jarmarku potěšit svým uměním.

„Zatančily tanec Kaňovice z oblasti Luhačovického Zálesí. Nejdůležitější z tanečních druhů byly právě tance točivé a významnou rekvizitou při sedlckých točených ze Zálesí byl Šáteček. Zmíněný tanec byl zpestřený dvěma šátky, využitými jak u předzpěvu, ale i při tanci,“ řekla moderátorka.

Mladé tanečníky vystřídaly zralé ženy, členky ženského sborku Hradišťanky, které se v Huštěnovicích neprezentovaly svými písničkami poprvé a snad ani ne naposledy. V sobotu zapěly vánoční koledy Zvonečky se rozléhajú, Vánoce, Vánoce, skoro-li budete a Aj, dnes v Betlémě.

Vánoční výzdoba na Tillichově náměstí v Bojkovicích v roce 2022
Vánoční stromy v sedmi městech Slovácka už svítí, podívejte se na video

Pak zatancovala Cifra vysoce stylizovaný tanec Chodníčky lásky, který vyjádřil vztah mezi dívkou a chlapcem. Huštěnovický dětský folklorní soubor Marenka, ač v oslabení pro onemocnění malých tanečníků si připravil pod vedením Martiny Sedlářové koledy a tanečky. Po vystoupení souboru Marenka se mohli návštěvníci jarmarku zaposlouchat do písní sborku Hradišťanky, a to Panna Maria a Čas radosti.

„Zvláštním druhem staré Pozlovické točené v polootevřeném držení, tančené s rekvizitou, byla točená s valaškou, čili obuškem v ruce. Mladíci, kteří tanec tancovali, byli pružní a rychlí, ale také uměli s valašskou i s ženami zacházet. Obušek dodával tanci dynamičtější a dramatičtější ráz,“ okomentovala Pozlovické točené Alena Bazalová.