Z nich za zmínku stojí třeba tvůrci barvami malovaných baněk, Marie a Zdeněk Čihákovi z Blatnice pod sv. Antonínkem.

„Baňky malujeme společně s manželem od roku 2006, já od roku 1977 zdobím kraslice blatnickými vzory,“ svěřila se Marie Čiháková, Mistryně rukodělné výroby Jihomoravského kraje a nositelka značky Tradiční výrobek Slovácka.

U návštěvníků jarmarku sklízela svou nápaditostí velký obdiv Pavlína Pelikánová, která se na něm prezentovala výrobky z bylinek, které sama sbírá.

„V této čtyřlitrové láhvi je sušený měsíček lékařský, naložený v extra panenském olivovém oleji. Ten se maceruje, po určité době se přefiltruje a pak se použije na výrobu měsíčkové masti. Její součástí je včelí vosk a éterické oleje. A člověk si s ním může mazat celé tělo,“ vysvětlila bylinkářka Pavlína Pelikánová.

Díla Stanislava Žampacha a jeho synů Ondřeje a Martina zaplnila brodskou Galerii Panský dům.
Díla Stanislava Žampacha a jeho synů zaplnila brodskou Galerii Panský dům

Rukodělné předměty, vytvořené lidovými tvůrci, perníkářkami z Buchlovic, dívkami z Chráněného bydlení sv. Cyrila a Metoděje Velehrad, Ester Benešovou, která se zabývá drátkováním, ale také výrobky dětí ze zlechovské družiny sklízely u návštěvníků velký obdiv za jejich nápaditost. Nejeden návštěvník si na jarmarku našel inspiraci na předvánoční aranžování své domácnosti.

Osmihodinový jarmark s sebou přivedl do sálu obecního úřadu děti ze zlechovské mateřinky i základní školy, které návštěvníkům i lidovým tvůrcům nabídly malou ochutnávku vánočních písniček a básniček. Zlechovský vánoční jarmark vykouzlil tu pravou pohodu adventu i předvánočního času přímo v srdci vesnice.

„Na jarmarku vládla opravdu předvánoční atmosféra. Návštěvníci se na něm mohli nechat inspirovat pro nadcházející období Vánoc,“ nechala se slyšet Naděžda Náplavová, jedna z jeho organizátorek předvánočního jarmarku.