Tam v minulém roce čelili představitelé města ostré kritice, když po teroristickém útoku v Berlíně nechali uzavřít tržiště, to už by se letos opakovat nemělo.

Hlavně v prvně jmenovaném městě bude doprovodný program neskutečně nabitý.

V Uherském Hradišti ve středu 22. listopadu dopoledne vztyčili vánoční strom. Jedná se o třináctimetrový smrk pichlavý, který pochází z ulice Zahradní na sídlišti Štěpnice.
Jak se bude jmenovat? Dnes se rozsvítí vánoční strom v Hradišti

„Už se strašně moc těším. Především na atmosféru, která na náměstí panuje. Lidé sice mají před Vánoci hodně naspěch, tam se ale u svařáku nebo u punče zastaví a na chvilku vypnou,“ říká Marie Polášková z Uherského Hradiště. Pro ni se návštěva Vánočního jarmarku stala každoročním rituálem. „A zdá se mi, že ho provádíme stále častěji. Vloni jsme se na trzích zastavili aspoň pětkrát.

Hodně k tomu přispívá i program na pódiu, který perfektně dotváří sváteční kulisu,“ dodala s úsměvem.

Hradiště chystá pro občany překvapení

Na hradišťském Masarykově náměstí se první stánky s občerstvením objeví už 1. prosince, kdy se uskuteční Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Zároveň s tím se rozzáří vánoční výzdoba po celém městě, nově i v Rybárnách a v Sadech, kde bude vyzdoben velký smrk před mateřskou školou. Takzvaný Malý vánoční jarmark potrvá až do 6. ledna příštího roku.

Česko zpívá koledy v Uherském Hradišti, 14. prosince 2016.
Česko si opět zazpívá koledy i na Slovácku. Už dnes v 18 hodin

Samotný Vánoční jarmark, na kterém své výrobky nabídne asi 150 prodejců, bude na náměstí probíhat od 9. do 23. prosince.
„Velké překvapení, které ale nemohu prozradit, bude už u rozsvěcení stromu. Jednou z novinek pak bude prodej rybích produktů a specialit z různých druhů ryb. A přidali jsme i výchovný element, takže na trzích budeme třídit odpad,“ prozradil Libor Habarta z pořádajícího občanského sdružení Kunovjan. 

Kateřinský jarmark proměnil střed Uherského Brodu na tržiště na dva dny.
Vánoční strom přišly rozsvítit stovky Broďanů na Kateřinský jarmark

Během jarmarku se na pódiu, které by mělo upoutat novou výzdobou, vystřídá čtyřicítka skupin a souborů převážně ze Slovácka, ale i celého Zlínského kraje. „Jezdí k nám i návštěvníci z jiných měst a ze Slovenska, takže chceme, aby na ně dýchla naše lidová kultura,“ vysvětlil Libor Habarta.

V Brodě rozsvítí vánoční strom na jarmarku

Uherský Brod se na vánoční notu naladí už v pátek 24. listopadu, kdy se v rámci XII. Kateřinského jarmarku rozsvítí vánoční strom. Na Masarykově náměstí se lidé v pátek a v sobotu mohou těšit na bohatý kulturní program, jarmark lidových řemesel i zabijačku.
Každého jistě opět zaujme velký dřevěný betlém od řezbáře Jiřího Halouzka z Jiříkova.

„Betlém má 54 figur a zvířat, domeček pro svatou rodinu a Ježíškovu poštu,“ poznamenala mluvčí brodské radnice Elen Sladká.

Adventním trhům bude náměstí patřit od 13. do 15. prosince, návštěvníci se mohou vedle ohňostroje těšit mimo jiné i na vystoupení kapely Street69 či Mira Šmajdy. Své výrobky nabídne asi šedesát prodejců, bude i kolotoč pro děti. 

V Moravské ulici v Brodě se už může parkovat.
Moravská ulice v Uherském Brodě je už týden jednosměrkou

„Po celý prosinec pak bude na trhu rozšířený prodej vánočního zboží a občerstvení,“ doplnila Elen Sladká.

Zatímco vloni došlo po teroristickém útoku v Berlíně k uzavření tržiště, letos by pohodovou atmosféru nemělo nic narušit.

„Především věřím, že k ničemu nedojde. Pokud by však po nás policie požadovala nějaká zvláštní opatření, tak doufám, že se domluvíme na posílení bezpečnosti, aby nedošlo k žádnému omezení a už vůbec ne k uzavření tržiště,“ řekl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Jarmark zpestří brusleníNa nádvoří jezuitské koleje v Uherském Hradišti se bude od soboty 2. prosince bruslit. Vstupné na zbrusu nové umělé kluziště bude 20 korun. Pokladna bude v komunitní kavárně Café 21, kluziště bude otevřeno od pondělí do soboty v 9-18 hodin, v neděli v 9-16 hodin. Zavřeno bude pouze 24. 12., 25. 12. 2017 a 1. 1. 2018.

Kompletní program předvánočních a vánočních akcí v Uherském Hradišti a v Uherském Brodě si můžete stáhnout ve formátu *.doc zde.