V posledním týdnu roku 2022 došlo ve Zlínském kraji k poklesu akutních respiračních infekcí o 40 procent, nemocných s chřipkou ubyla téměř polovina. Tyto hodnoty zkreslily vánoční svátky, kdy došlo jako každoročně k výraznému poklesu nemocnosti. 

„Nejvyšší nemocnost u akutních respiračních onemocnění je zaznamenána u dětí do pěti let. Z okresů je nejvyšší nemocnost akutní respirační infekce (ARI) hlášena na Uherskohradišťsku s hodnotou 1 796 osob na 100 tisíc obyvatel, následuje okres Kroměříž s hodnotou nad 1 613 osob na 100 tisíc obyvatel,“ říká k posledním datům Vendula Ševčíková z krajské hygieny.

Desítky pacientů v krajské nemocnici

V současné chvíli hlásí krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně hospitalizaci desítek lidí s respiračními chorobami. Kvůli vyššímu počtu těchto pacientů jsou zaplněná lůžka na interním, kardiologickém a plicním oddělení, rovněž na LDN. Pro tyto nemocné byla uvolněna také místa na traumatologii.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Začíná Tříkrálová sbírka. Tisíce koledníků vyráží do ulic

„Pokud se situace nezlepší, budeme zvažovat možnosti dalších lůžek na ostatních odděleních. Převážně se jedná o nemocné seniory, část z nich potřebuje podporu kyslíkem,“ přiblížila situaci v nemocnici mluvčí Dana Lipovská.

Z nejmenších pacientů nemocných chřipkou a RS viry je hospitalizovaných celkem osm dětí, z toho dvě na JIP. Stále převažují kojenci a batolata.

Léků pro děti je dostatek

„Antipyretik neboli léků proti horečce pro děti máme nyní dostatek, chybí nám ale některá širokospektrální antibiotika pro dospělé (augmentin a zinad). Podle informací našich lékárníků jde o kombinaci výpadku ve výrobě a velkého množství infekcí,“ dodává Lipovská.

Vývoj v následujících týdnech

Vánočními svátky se na určitou dobu přerušilo šíření onemocnění v kolektivech. Během nástupu dětí do škol, školek a dospělých do práce se očekává opětovný vzestup onemocnění.

Nepodceňujte vitamíny

V rámci prevence doporučují lékaři i hygienici zvýšit přísun vitamínů ve formě ovoce a zeleniny, otužování, dále vyhýbat se místům s větší koncentrací osob, jako jsou kina, divadla, veřejné dopravní prostředky.

Také nezdravit se podáváním ruky a líbáním, nepůjčovat si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory. Důležité je pravidelné mytí rukou, protože viry se nacházejí na površích různých předmětů. Na zvážení je i nošení respirátorů.

Novoroční ohňostroj rozzářil Zlín
VIDEO: Novoroční ohňostroj rozzářil nebe nad Zlínem. Podívejte se

„Ve Zlínském kraji máme hlášených pět závažných průběhů onemocnění chřipkou. K 30. prosinci 2022 Krajská hygienická stanice neevidovala žádné prokázané úmrtí na chřipku,“ podotýká Ševčíková.