„Urazil kousek horní části sochy s křížem. Asi ve stejný den někdo poškodil i lavičky na fotbalovém hřišti. Netuším, jestli má oba hanebné činy na svědomí jeden pachatel, v každém případě ale požádám policii v Uherském Ostrohu, aby k v nočních hodinách zajížděla na průběžné kontroly,“ plánuje starosta Ostrožské Lhoty Antonín Jelének.

Podobné skutky jsou podle prvního muže lhotské radnice v obci spíše výjimkou. „Občas nám někdo vysype odpadkové koše a vyvrátí některou z dopravních značek, tak barbarský čin, jako je poškození sochy, ale nepamatuji,“ pátral v paměti starosta.

Zástupci policie připouští, že dohodě se zástupci Ostrožské Lhoty nic nebrání. „Pokud pan starosta o pomoc požádá, určitě mu vyhovíme. Je nutné jen specifikovat dobu případných hlídek a tyto cesty zahrnout do denního pracovního plánu,“ vysvětlil mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Uherském Hradišti Jaroslav Krejčíř.

Také zástupci městské policie v Uherském Ostrohu se pomoci sousední obci nevyhýbají, zvýšená pozornost oblastem mimo jejich okruh vytyčeného „rajonu“ pro ně ale není samozřejmostí. „Naše působnost se týká výhradně Uherského Ostrohu. Případnou dohodu o vyjížďkách našich hlídek do okolních obcí by museli dojednat jejich starostové a postoupit ji ke schválení krajským úředníkům. Do té doby se do Ostrožské Lhoty nemůžeme vydat,“ vysvětlil strážník městské policie v Uherském Ostrohu Josef Mikulčík. O pomoc uniformovaných ochránců zákona už představitelé Ostrožské Nové Vsi a Ostrožské Lhoty jednou požádali. Výsledek byl ale nulový. „Chtěli, abychom jim pomohli řešit problémy s toulavými psy. Společné snahy ale tehdy ztroskotaly na jednání úředníků z kraje,“ zavzpomínal Mikulčík.

Přečtěte si také:

Lhotské hřiště se stalo cílem vandala