„Ačkoliv výstavy vín se v naší obci konají nepřetržitě 56 let, ta letošní nese už osmnáctým rokem název Valentýnská. Až na nějakou výjimku jsou naše výstavy pořádány jako první na Slovácku," nechal se slyšet Michal Hruška, jeden z pořadatelů oblíbené vinařské akce, na niž se letos její strůjci jaksepatří vyšňořili.

„Jako pořadatelský kolektiv jsme se sjednotili v oblečení. Vymysleli jsme si logo, které nám navrhla jedna reklamní agentura. Na sněhobílých košilích je vyšitá sklenice, do níž se nalévá červené víno, z níž vystupuje srdíčko s názve naší výstavy," popsala grafický symbol akce Renata Čechmánková, předsedkyně základní organizace Českého zahrádkářského svazu Kudlovice.

Na 18. ročník Valentýnské výstavy vín, letos první na Slovácku, předložili vinaři z 26 obcí k posouzení degustátorů a široké veřejnosti 287 vzorků vín. „Je to sice o 20 vzorků méně než loni, ale letos jsme proti předešlému roku rozdali více medailí. Přispěla k tomu kvalitní vína ročníku 2015," řekl Michal Hruška, jeden z pořadatelů oblíbené vinařské akce.

Netajil se tím, že vzhledem k tomu, že má mladé vinice, byla v nich loňská úroda hroznů menší, ale zase o poznání lepší než v jeho starším vinohradě. „Přesto jsou ale ta vína z loňské úrody hroznů kvalitní a bohatá na aromatické látky," dodal Michal Hruška.

S týdenním předstihem před sobotní výstavou vín se v Kudlovicích sešlo v osmi komisích 38 degustátorů za odborného dohledu garanta Vojtěch Luži staršího, aby anonymně zhodnotili k hodnocení předložených 197 vzorků bílých, 83 červených a sedm růžových vín. Jury rozhodla, které vzorky budou medailové, která vína budou poctěna titulem šampion. „Tím se mezi červenými víny ozdobil výběr Rulandského modrého, ročník 2015, od Zdeňka Ponížila z Dolního Němčí. Titul šampiona za Rulandské bílé, ročník 2013, zůstal zásluhou vinaře Pavla Gajdošíka v Kudlovicích.

„Jeho vítězné víno dostalo Cenu starosty obce za nejlépe hodnocené víno od kudlovického vinaře. Zmíněná cena byla udělena už potřetí. Jako první ji dostal Josef Šeděnka, loni Stanislav Dočkal," informoval Michal Hruška. Ocenění pro Pavla Gajdošíka, který byl v době výstavy s rodinou na dovolené, převzala jeho maminka Věra Gajdošíková.

Související Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku, 2017