Šlo o ústřední píseň valašského filmu Děda. Klip je k vidění na hudebním kanále Youtube.

Posluchači znají písně Davida Stypky především z jeho alb Čaruj a Neboj. Proslavil se také duetem Dobré ráno, milá, který s ním nazpívala zpěvačka Ewa Farna.

Talentovaný muzikant se však podílel také na filmové hudbě. V roce 2015 složil David Stypka pro filmovou společnost Wallachia ústřední píseň Optaj sa dědy na text Michala Horáčka pro valašský film Děda.

„V Davidovi jsem viděla od začátku obrovský tvůrčí potenciál, a proto jsem ho oslovila také když jsme následně chystali pohádku Největší dar,“ svěřila se zpěvačka, režisérka klipu a producentka Marta Santovjáková Gerlíková.

David nabídku přijal a následovaly dva roky práce.

„Byla to intenzivní spolupráce, a to i v době, která ho kvůli nemoci stála obrovské množství sil. Přesto všechno dokončil k obrovské spokojenosti nás všech. Věřím, že jeho skvělou hudbu a tři písně, které pohádku provázejí, budou moci diváci posoudit sami už brzy v kinech,“ dodala Gerlíková s tím, že jednu z těchto písní nazpíval Stypka opět s Ewou Farnou.

S odchodem Davida Stypky, který 10. ledna ve svých 41 letech prohrál boj s rakovinou, se producentka nesmířila dodnes.

„Byl to vynikající muzikant, ale hlavně výborný kamarád a úžasný člověk. A já mu toho hodně dlužím,“ doplnila Gerlíková. S kolegy z branže se proto rozhodla natočit klip, jímž vzdává zpěvákovi hold. Má zůstat jako krásná vzpomínka jeho třem malým dětem, rodině a v neposlední řadě fanouškům.

„Píseň v souvislosti s Davidovým odchodem má pro mě ještě jinou dimenzi, ze které mrazí. Jako by svým dětem vzkazoval, že pokud si s něčím nebudou vědět rady, mají jít za dědou, za prarodiči,“ vysvětlila Gerlíková.

Píseň Optaj sa dědy původně pro film Děda nazpívali František Segrado a právě Marta Santovjáková Gerlíková.

„V Davidově podání ale nesmí být zapomenuta, a tak jsme se rozhodli, že ji oživíme a vyjádříme mu tak náš obdiv. Ani na vteřinu nám v tom neváhali pomoct Petr Vavřík (Buty) a Marcel Gabriel (Mňága a Žďorp), klávesy nahrál Pavel Sotoniak z Davidovy kapely Bandjeez.“

V klipu k nově zaranžované písni se objevují vzkazy, které Davidovi Stypkovi poslali producenti filmu Děda a herci z pohádky Největší dar. Připojili se mimo jiné Bolek Polívka, Radek Melša nebo Sabina Rojková, která přijela na Valašsko k písni natočit klip. Nechybí ani vzkazy kapel Buty nebo Mňága a Žďorp.

Videoklip v režii Marty S. Gerlíkové vytvořil mladý filmař Daniel Krcha, který se postavil za kameru a následně se ujal střihu, Jan Pavelka jej doplnil o VFX efekty a David Smolík o grading.

„Všichni jsme na tom dělali s láskou a věřím, že to na výsledku bude znát,“ říká Marta S. Gerlíková.

Poslední album Davida Stypky Dýchej by mělo vyjít letos v září. Snímek Největší dar svůj termín premiéry zatím hledá a do kin se dostane podle pandemické situace.

VZPOMÍNKOVÝ KLIP OPTAJ SA DĚDY:

Zdroj: Youtube