Jako toho jubilejního primář Lubomír Strnadel vybral Antonína Starého, který tam dochází už od roku 1994. „Oslavu“ i s dortem si přímo na oddělení užilo i dalších 11 pacientů, u kterých úkon zrovna probíhal.

„Pro mě je to už součást života a tady v Hradišti je příjemný personál, všichni jsou tu hodní,“ pochválil oddělení Antonín Starý. Patří k pětasedmdesáti pacientům, kteří musí na dialýzu docházet třikrát týdně.

Po dosud neznámém „umělci“, který v noci z úterka na středu 13. září v Uherském Brodě v ulici Nivnická svými výtvory poškodil boční stěny budovy benzinové čerpací stanice včetně všech výdejních stojanů, pátrají policisté.
VIDEO: Policie hledá „umělce“ z Brodu. Poznáte ho?

„Není to bolestivý úkon. Problém s funkcí ledvin se objevuje u deseti procent populace ve vyšším věku. Problém navíc není poznat, protože se nijak neprojevuje,“ sdělil primář nefrologického a dialyzačního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Lubomír Strnadel.
Zařízení fungující už šestadvacátým rokem poskytuje péči ještě dalším dvou tisícům pacientům ambulantně. Podle slov primáře se postupně zvyšuje počet pacientů, protože populace stárne.

„Je to metoda, která člověku na jedné straně život zachraňuje, na druhé ale i znepříjemňuje, protože sem musí jezdit třikrát týdně a stráví tu nějakých šest hodin,“ prozradil primář s tím, že momentálně mají na oddělení 12 lůžek.

V tomto domě v ulici Finská čtvrť zasahuje krajská kriminálka.
Policisté zasahovali proti výrobcům drog ve Starém Městě, Podolí i Popovicích

V lednu 1992 začínali s šesti přístroji a v prvním roce fungování učinili 2652 dialýz, dnes je to více než deset tisíc ročně. Od roku 2004 funguje dialyzační středisko také v Uherském Brodě.

Mezi vůbec nejstarší na jihovýchodní Moravě patří to ve zlínské Baťově nemocnici.

Do roku 1991 to byla vlastně jedna ze tří možností, kam s problémy s ledvinami zajít, další bylo ještě v Hodoníně a Brně. Vzniklo už v roce 1972 a ročně jím projde přibližně osm a půl tisíce pacientů.

Je to pro mě už nezbytná součást života. Člověk si zvykne, říká pacient  Už 23 let dochází na dialyzační oddělení do Uherskohradišťské nemocnice Antonín Starý z Uherského Ostrohu. Za dva dny oslaví dvaasedmdesáté narozeniny. Právě jeho vybrali jako jubilejního pacienta, který v pondělí 2, října absolvoval dvousettisící dialýzu. 
Poprvé si však vyzkoušel, co je to dialýza v roce 1994.

„Měl docela štěstí, rok a půl sem docházel na úkon a pak dostal transplantovanou ledvinu,“ uvádí současný primář nefrologického a dialyzačního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Lubomír Strnadel. S „novou“ ledvinou žil Antonín Starý deset a půl roku. Pak se ale musel opět k dialýze vrátit. 

„Pravidelně jsem sem začal zase docházet v roce 2006,“ vzpomíná Ostrožan. Tráví tu jako ostatní pacienti asi čtyři hodiny třikrát týdně. „Musel jsem si zvyknout. Člověk tím nic neudělá. Je to součást života.