„Jak ten čas neúprosně běží. První koštování pětadvaceti vzorků slivovice se uskutečnilo v kruhu rodinném i přátel naší restaurace před šesti roky. Když se rok nato sešlo při ochutnávce 47 vzorků kořalek, řekl jsem si, proč nezkusit uspořádat košt pro veřejnost a udělat z něj tradici,“ svěřil se Filip Kristýnek, šéf stylového baru a restauraci Berchtold v Buchlovicích, ale také strůjce koštů pálenek.

Šestadvacet degustátorů hodnotilo ve dnech 8. a 9. února 161 vzorků destilátů, z nichž nejstarší byla vínovice ročníku 1996 od Františka Nikla z Boršic a nejstarší slivovice z durancií, ročník 2000, byla od Josefa Gottwalda z Boršic.

Zatímco při loňském, v pořadí pátém ročníku Berchtoldova koštu mohli vyznavači tvrdého moku ochutnat 115 vzorků kořalek, letos jich bylo o 46 více.

O tom, jaká byla žeň buchlovické pěstitelské pálenice v právě ukončené sezoně, pohovořil na koštu její vedoucí Jan Stockmann.

„Kotle v naší pálenici se loni rozjely 18. července. Vychladly až dva dny před dnešním koštem, tedy 28. února. Za sezonu jsme 2013 zákazníkům, mezi nimiž byli třeba i Třebíčští nebo Bruntálští, proměnili ovocné kvasy v 28 500 litrů stoprocentního lihu. Je to o 4 186 litrů více než v roce 2015,“ informoval vedoucí buchlovické pálenice.

Podotkl, že letní a duranciové kvasy byly dobré, švestkové vlivem suchého počasí podprůměrné.

„Byly případy, kdy pěstitel švestek přivezl 180 litrů kvasu a nenapálil vůbec žádný destilát. Když někomu nateklo ze švestkového kvasu dost slivovice, musel bydlet někde u potoka, kde bylo dostatek vlhkosti,“ nechal se slyšet Jan Stockmann.

Jedenáct majitelů nejlépe hodnocených vzorků pálenek převzalo z rukou Filipa a Reného Krystýnkových diplomy a sklenice s emblémem koštu. Ocenění převzalo také pět vystavovatelů, jejichž vzorky okouzlily degustátory svou vůní.