„Ve skleníku naší stanice jsme sbírali stolní velkoplodé odrůdy Vitra, Pola a Olšava, u nás vyšlechtěné. K nim jsme ještě ve vinohradě sebrali hrozny odrůdy Madlen a v pátek večer si už mohli pochutnávat na burčáku, částečně zkvašeném moštu ze zmíněných hroznů, lidé, kteří se v naší stanici zastavili, ale také hosté jedné staroměstské restaurace,“ svěřuje se jednatel a šlechtitel vinařské stanice v Polešovicích.
Ta má proti většině slováckých vinařů tu výhodu, že pěstuje hrozny ve skleníku a burčák z nich nabízí lidem jako první na východní Moravě.
Burčák z polešovické šlechtitelky mohli v sobotu ochutnat návštěvníci Vinařských slavností pouze ve sklepě stanice ve Vinařské ulici.
„Dát si burčák, připít si na nové víno, posedět a povyprávět si přišli do našeho sklepa lidé z Jeseníku, Žatce a dalších míst Česka, ale také z Anglie, Španělska, Německa, dokonce i Ind, pracující v Autopalu Hluk. Netajil se tím, že posezení při burčáku i víně v našem sklepě bylo největším zážitkem jeho života,“ řekne nadšeně Zdeněk Habrovanský, znalec a šlechtitel révy vinné.
Před hlavní vlnou prodeje burčáku dává jeho milovníkům několik rad. Velmi obezřetně by měli nakupovat burčák na stáncích u silnice. „Je lepší kupovat burčák ve sklepě poctivých vinařů. Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z hroznů, které byly vypěstovány na území České republiky. Pokud se vyrábí ze zahraničních hroznů, musí nést označení jako částečně zkvašený hroznový mošt,“ upozorní doktor přírodních věd Zdeněk Habrovanský.
Burčák by podle něj mít bílou až zlatavou barvu, nikoliv hnědou. Když je prodávaný na stánku u silnice, je mnohdy v teple, takže kvasinky v něm pracují a mohou jej zlomit. Nejvhodnější skladování burčáku je v chladnu, aby se jeho kvašení zpomalilo.
„Ve vinohradě už začínají dozrávat odrůdy hroznů Okava, Mohara, Madlen, ale i velkoplodý Muškát moravský, silně aromatický a nádherně vonící. Těším se na sběr odrůdy Müller Thurgau a Muškát moravský, z nichž nachystáme burčák pro zářijové Slavnosti vína v Uherském Hradišti,“ prozrazuje jednatel Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.
10 věcí, které o burčáku možná nevíte
- Jako burčák může být označen pouze výrobek z hroznů révy vinné, které pocházejí z ČR. Jde tedy o tradiční český a moravský výrobek.
- Nejčastěji narazíte na burčák z bílých hroznů, které dozrávají nejdříve, k dostání je i burčák z později dozrávajících modrých hroznů.
- Kvalitní nápoj, který přichází na scénu začátkem září, má zlatavou barvu, nikoliv hnědou.
- Skutečný a kvalitní burčák obsahuje až do sedmi procent alkoholu.
- Podle stádia kvašení rozlišujeme burčák sladký, v optimu kvašení, řezák, „mydliňák“ a mladé víno.
- Burčák je velice zrádné pití, byť zdravé a chutné. Nenechte se zmást jeho chutí sladší šťávy. Nezapomeňte, že mladé víno má sílu.
- Už při vypití jednoho litru burčáku a více, se vám může stát, že těžko vstanete, nevstanete nebo se budete hodně motat.
- Pokud budete přepravovat zakoupený burčák, nezapomeňte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý, jinak může láhev explodovat.
- Vinaři vědí, že člověk by měl vypít kvalitního burčáku tolik, kolik má krve.
- A jaký je rozdíl mezi vínem a burčákem? Víno otvírá srdce a burčák zadek.